Савиндан у Епархији бихаћко-петровачкој

Савиндан у Епархији бихаћко-петровачкој
Савиндан у Епархији бихаћко-петровачкој
Савиндан у Епархији бихаћко-петровачкој
Савиндан у Епархији бихаћко-петровачкој

Кључ - Када упитате старије православне Србе из Кључа, али и остале Кључане, ма које вјере да су, који је то догађај спадао међу најважнија дешавања прије рата у овом лијепом граду, сви ће редом рећи да је то био Црквени сабор на празник Светог Саве, који је сабирао људе из Кључа и околине. Ове Богом дароване године, Парохија кључка, након свих тешкоћа које је прошла у годинама иза нас, обратила се молитвом најхристољубивијем Србину, своме најбогоноснијем  утемељитељу и највећем светитељу. Вечерње богослужење је окупило свештенике и народ из сусједних парохија, гдје су највећим дијелом цркву испунили Срби из Ораховљана и Чађавице, али и  из Горњег и Доњег Заблећа, Раткова, Превије, Рибника, Санице, Копјенице и осталих мјеста блиских старој Парохији кључкој.

Шипово - Дан Светог Саве свечано је пропраћен културно-духовним манифестацијама у Шипову. Свечани програм је почео још 23. јануара светосавском изложбом ликовних радова и осталих умјетнина које су приредили умјетници овога поднебља. Грађане Шипова је посебно обрадовала Светосавска академија која је одржана 26. јануара у Дому културе „Никола Кокошар", гдје је организована приредба уз рецитације, пјесме и приче посвећене Светом Сави. На Савиндан је служена света Литургија у храму Рођења светог Јована Крститеља, којом је началствовао протојереј-ставрофор Раде Савић, а саслуживали су протојереј Љубинко Аничић и јереј Жељко Ракита. Свештеници су позвани у Основну школу „Немања Влатковић" и Средњошколски центар „Петар Кочић" гдје су заједно са директорима, шацима и градоначелником преломили славски колач.

Оштра Лука и Ресавци - Прослава првог српског просветитеља и учитеља започела је на Савиндан светом Литургијом у храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци. На крају је пјевана химна Светом Сави коју су пјевали ђаци осмогодишње школе „Десанка Максимовић'' из Оштре Луке. Парох је, по плану, отишао и у храм Вазнесења Господњег у Расавцима где су сабрани ђаци нижих разреда са својим парохом отпјевали химну Светом Сави.

Трескавац - Ове године је Свети Сава прослављен у манастиру Трескавцу веома свечано. Уочи Савиндана служено је свечано празнично бденије у којем је учествовало мноштво вјерних из разних крајева. На дан успомене на великог срспког светитеља у Светоархангелској обитељи у Трескавцу служена је Божанствена Литургија и благословен славски колач и жито. Ове године је славски клолач са оцем Варнавом преломио најмлађи светосавац, Лука, који је са родитељима дошао у Трескавац да у овај дан посвједочи чији је потомак!

Козица - У препуном храму светог великомученика кнеза Лазара у Козици свечано је обиљежен празник Светог Саве. Уз пригодне рецитације посвећене светитељу, дјеца Козице су увеличала прославу, која је настављена послије свете Литургије и освећења колача и кољива. Послије кратког програма присутној дјеци су подијељени пакетићи.

Копривна - Велики празник и велики дан за парохију старомајданску! Уочи празника Светога Саве у препуној цркви мноштво вјерника и дјеце је присуствовало вечерњем богослужењу, а након службе у препуном Дому културе   многи вјерници и родитељи су уживали у програму који су припремила дјеца са својим учитељима, свештеником и вјероучитељем.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка