Савиндан у Херцег Новом

На територији Општине Херцег Нови и ове године прослављен је Савиндан радосно и свечано. У већини провославних храмова служена је Света литургија и дијељени поклони дјеци. Посебно свечана прослава Савиндана одржана је у цркви Светог Саве која се налази изнад Манастира Савина покрај Херцег Новог. Иако је дан био кишовит то није омело велики број вјерника да дође на прославу црквене Славе. Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Благота Васиљевић, протојереј-ставрофор Ђорђе Оровић и јереј Живан Вукојевић. Након Свете литургије преломљен је славски колач а затим су чланови Дјечијег црквеног хора Свети Сава из Херцег Новог отпјевали заједно са писутним вјерницима Химну Светом Сави. Заиста је то био несвакидашњи догађај - Савинска дубрава одлијегала је овом Химном. Чланови Дјечијег црквеног хора су извели кратак рецитал посвећен Светом Сави и његовом дјелу, а на крају прогарма подијељени су им поклон пакетићи.

У цркви Свете Недјеље у Јошици такође је свечано прослављен Савиндан, али за разлику од претходних година било је присутно много више мјештана и дјеце. Свету литургију служио је јереј Гојко Мрацевић.Присутна дјеца извела су пригодан рецитал посвећен Светом Сави а затим су им подијељени поклон пакетићи и било је припремљено послужење за све присутне.

У дворани Парк у Херцег Новом са почетком у 20 часова отпочела је Светосавска академија. Дворана је била мала да прими све заинтересоване па је велики број присутних за читаво вријеме трајања академије стајао на ногама. Поред толиког броја вјерника били су присутни скоро сви свештеници са територије Херцегновске Општине као и представници локалне власти на челу са Предсједником Општине. Светосавску академију благословио је Епископ диоклијски Јован а затим дао ријеч протојереју Гојку Перовићу, ректору Цетињске богословије. У програму су учествовали црквени хорови Свети Сава из Херцег Новог, црквени хор Свети Василије Острошки из Кумбора и црквени хор Роздество из Бијеле.

Арнаут Радован