Савиндан у Херцеговини

Светосавска академија у Требињу одржана је уочи Савиндана, 26.01.2004. у 20 часаова у Дому културе. Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије беседио је о Светом Сави, а на Академији су учествовали: етно група ? Бело платно? из Београда, Гојко Балетић, првак Народног позоришта из Београда, црквени хор ? Свети Василије Острошки и Тврдошки? из Требиња, ученици основне школе ? Вук Стефановић Караџић? из Требиња и други.

Владика Григорије је на почетку беседе истакао да је Свети Сава ? често и пречесто доживљаван погрешно? , па је ? преко потребно да на прави начин тумачимо Светог Саву, који је за нас Србе "огњезначни стуб" који блиста и показује како да идемо за Христом ? . Такође да "кроз доживљавање лика Светог Саве у различитим временима можемо познати све успоне и падове нашег народа". Епископ захумско-херцеговачки, у беседи је истакао да они који у Светом Сави виде само просветитеља и школску славу, а његов живот и политичку жртву као игру на Немањићком двору - не виде у њему првосвештеника који хоће да нас причести и приведе Христу. Говорећи о исправном црквеном поимању лика Светог Саве, владика Григорије је нагласио да је савременост светосавске поуке очигледна у овом времену безначаја, а да нарочито млади осећају свежину пута који нам је дао Свети Сава, јер су "на темељу обнове светосавског духа свесни искушења и странпутица на сваком кораку".

Свети Сава, први Архиепископ српски, храмовна је слава града Саборног храма у Билећи.. Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве, служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г.Григорије, уз саслужење свештеника: архимандрита Симеона, игумана манастира Добришево, протојереја Радивоја Говедарице, старешине храма Светог Саве, у Билећи као и протојереја Милутинa Андрићa и јереја Михаилa Андрићa, Драженa Тупањацa, Николe Јанковићa, и Стеванa Ковачевићa, из Требиња и Мирославa Ратковићa из Стоца. На Светој Архијерејској Литургији певали су дечији црквени хор Свети Сава и Византијска појница из Требиња.

Беседећи о првом српском Архиепископу и његовом животу, владика Григорије је нагласио да ми не бисмо знали за Христа нити бисмо имали Цркву Христову, да нема Светог Саве. На крају беседе владика је замолио Светог Саву да благослови и заузме се пред Христом за овај народ "да волимо све: и оне који нас воле и оне који нас не воле".

Билећки храм је на храмовну славу био препун верника, а многи су се и причестили. Послије Свете службе владика је освештао крсни колач и жито, који су раздељени верницима.