Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево

Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево
Савиндан у Казнено-поправном заводу Ваљево

Према дугогодишњој традицији, прославу Савиндана Казнено-поправни завод Ваљево отпочео је дан уочи празника Светосавском академијом на сцени Дома културе установе. Духовник КПЗ -а, свештеник Дејан Трипковић, одржао је празничну беседу у којој је подсетио на друштвени амбијент и околности у којима је Свети Сава рођен и у којима је одлучио да као монах служи Господу и свом роду.

-Свети Сава је живео у веома тешком времену, као што и ми данас живимо у тешком времену. Али, својим животом, он је надишао своје време. У цвету младости, донео је најважнију одлуку - да крене за Христом. На вама је да ту одлуку и сами донесете... Такође, Свети Сава је пример како управљати државом, Црквом, а најпре собом, следећи Христове речи "ко хоће међу вама да буде први, нека служи свима", поручио је свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено-поправног завода Ваљево.

Угледно признање КПЗ-а Уздарје Од злата беседа, чији је први лауреат пре 15 година био тадашњи игуман манастира Каона, данас Епископ ваљевски г. Милутин, ове године на Светосавској академији додељено је новинару и писцу из Београда Влади Арсићу, аутору романа о Ваљевској болници „Кад звона занеме“ и многих друштвено ангажованих књига. Влада Арсић председавао је жиријем прошлогодишњег републичког Фестивала литерарног стваралаштва осуђених лица, чији је домаћин био ваљевски КПЗ.

-Сви ми који се бавимо уметношћу, посленици писане речи, волимо често да кажемо да нас признања и награде не занимају, да то радимо из неког унутрашњег задовољства и потребе... Међутим, лагао бих, ако бих рекао да признање не годи јер је свако признање потврда да сте на правом путу, рекао је Влада Арсић приликом уручења награде на Светосавској академији.

Ова приредба, такође, годинама уназад прилика је да се најбољим осуђеницима у протеклој години доделе диломе и награде. Тако, за најбоље раднике проглашени су Марко М. Симић и Јован Перовановић, најбољи у области културе је Дарко Амановић, док је најбољим осуђеником проглашен Синиша Џакић. У уметничком делу програма учествовали су: васпитачица у КПЗу Ана Аћимов Новковић, Дечји црквени хор Хаџи Рувим са диригентом Вањом Урошевић, професор и ученик Музичке школе Живорад Грбић Жељко Русиновић и Данило Веселиновић и чланови Културно-уметничког друштва Абрашевић Ваљево.

На дан празника, у капели завода посвећеној Светом Сави служена је света Литургија, у којој је су учествовали запослени и штићеници установе.

Извор: Епархија ваљевска