Савиндан у манастиру Светог Саве у Илајну

Дан највећег српског светитеља, Светог Саве првог српског Архиепископа и просветитеља, увек привуче највећи број верног народа, православних Срба и њихових пријатеља, у манастир Светог Саве у Илајну крај Мелбурна.

Више хиљада верника искористило је прелепи јануарски дан да се сусретне са пријатељима у дивном природном амбијенту прелепог српског манастира у Викторији, који је уједно и најстарији у Аустралији. Нису то били само посетиоци из Мелбурна - дан и дух Светог Саве привуче верни народ из целе Аустралије, а увек можете да сретнете и некога из Отаџбине који не пропушта прилику да види српску заједницу у пуном и правом светлу.

И ове године, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј са свештенством Викторије, Сиднеја и Перта. Овога пута верни народ имао је част и прилику да се сусретне и са Преосвећеним Епископом западноевропским г. Лукому, бившим Епископом аустралијско-новозеландским и дугогодишњим игуманом манастира Светог Саве у Илајну, коме су се многи бивши епархиоти обрадовали. Почасни гост је био посланик у Парламенту Викторије и министар за саобраћај у Влади Викторије г. Лук Донелан.

Братство манастира, на челу са игуманом архимандритом Теодором (Бојовићем), како године пролазе, има све више посла око организације овог српског сабора, због евидентног повећања броја посетилаца. Ове године се сматра да је на празничниом сабрању било више од 10.000 људи. Велика захвалност се дугује парохијанима и члановима Црквених општина Светог Саве из Гринсбороа, Свете Тројице из Брансвика, Светог Николе из Џилонга, Светог архиђакона Стефана из Кизбороа, затим чланицама Кола српских сестара при манастиру Свете мајке Ангелине, члановима клуба Бранко Радичевић из Ђилонга, као и протојереју Момчилу Вукши и члановима одбора Пријатеља манастира Светог Саве. Вредни домаћини славе су били млади г. Миленко Бојовић са породицом.

И поред свих облика забаве које је било омогућено гостима, ово је ипак остао дан када породице прво долазе на свету Литургију и да се молитвено поклоне чудотворној икони Пресвете Богородице, као и да затим уживају у хладу крошњи дрвећа на манастирском имању, што представља прелепу слику. Поред повећања броја посетилаца, све је већи и број штандова који нуде, пре свега домаће производе, воће и поврће као и производе који подсећају на Отаџбину.

О овом сабору српског народа у Аустралији не треба читати и слушати од других, ово је такав догађај којем увек треба присуствовати па вас унапред позивамо да и идуће као и сваке наредне године обавезно ставите у свој календар посету манастиру Светог Саве у Илајну те тако и сами узмете учешће у Светосавском сабору.

Извор: Митрополија аусталијско-новозеландска, Српски глас