Савиндан у Митрополији дабробосанској

Савиндан у Митрополији дабробосанској
Савиндан у Митрополији дабробосанској
Савиндан у Митрополији дабробосанској
Савиндан у Митрополији дабробосанској

Велики српски и православни празник посвећен Светом Сави – првом архиепископу и просвјетитељу српском – свечано је обиљежен у недјељу, 27. јануара, у храмовима Митрополије дабробосанске.

Блажуј - Храм Светог Саве у сарајевском насељу Блажуј прославио је своју крсну славу, а Свету литургију су служили надлежни свештеници, јереји Чедомир Ђелмо и Бојан Кулашевић. Храмовној слави ове је године кумовао Недељко Спајић из Рајловца. Осим великог броја вјерника Литургији и славском обреду присуствовали су и млади припадници Оружаних снага /ОС/ БиХ православне вјеросиповјести из касарне у Пазарићу. Након Литургије и славског обреда у цркви је приређен кратки програм са рецитацијама посвећеним Светом Сави, а присутној дјеци подјељено је 90 пакетића. Славски ручак приређен је у сали Црквеног дома културе, на коме су пјевале изворне групе са Пала и из Војковића.

Сарајево - У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Свету литургију служио је старјешина овог храма јереј Борислав Ливопољац, уз саслужење главног свештеника у ОС БиХ јереја Митра Млађеновића и протођакона Митра Танасића. На Светој литургији пјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством проф. Стефана Мојсиловића.Говорећи о Светом Сави, јереј Ливопољац рекао је да је код овог светитеља „прво и посљедње, најосновније и вјечно то да је био истински, изворни, аутентични човјек, велики човјек, Христов човјек“. „Он је био идеал на коме је наш српски народ обликовао и одредио пут нашем националном бићу, и то баш онда када се наша народна душа први пут узбуркала на раскрсници између два свијета. Свети Сава ју је одлучно повео путем Богочовјека Христа“ – рекао је Ливопољац. Обраћајући се дјеци и њиховим родитељима, коју су испунили храм, он је истакао да би многи народи дали све што имају „да су у својој историји имали једно овакво дијете, овакву личност, Божијег човјека, мудраца учитеља, дипломату, државника, писца, пјесника и прије свега истинског човјека“. Према његовом мишљењу, највећи завјет који Свети Сава тражи од нас да испунимо јесте да васпитавамо и подижемо нашу дјецу у Цркви.„Приведите најприје дјецу Христу. Он је оличење љубави. Он је истина, пут и живот. Идите Христовим путем истине и правде. Оно што можете да учините не могу ни школе ни универзитети. У васпитању и у моралности највиша је школа очев примјер и дом. Највиши морални универзитет је мајчино крило. Живећи морално и поштено научићете дјецу најбољем поштењу и моралу“ – истакао је Ливопољац. Након Литургије, причешћа дјеце и славског обреда, ученици Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе одржали су поетски рецитал о Светом Сави, након чега су подјељени светосавски пакетићи за више од 300 присутних малишана у цркви.

Рогатица - Свечаност поводом прославе првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља Светог Саве одржана је и у Рогатици, у храму Свете Тројице, уз присуство великог броја вјерника, међу којима је највише било дјеце. Литургију је служио протојереј-ставрофор Милорад Новаковић уз саслужење протојереја-ставрофора Рајка Цвјетковића, протонамјесника Марка Главаша и ђакона Срђана Пјевца.

Извор: Митрополија дабробосанска