Савиндан у Нишу

Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу
Савиндан у Нишу

Празник најдивнијег изданка српскога рода светитеља Саве свечано је прослављен у Константиновом Богочуваном граду Нишу. У катедралном храму уочи празника Преосвећени Епископ нишки г. Јован служио је празнично бденије, а дан празника крунисан је светом Литургијом, у току које је  у свештенођаконски чин рукоположио је г. Дејана Шарића, а заједници светих Цркве Христове присајединио младенца Николу Пурића, светом Тајном Миропомазања и Причешћа. По свршетку Божанствене Службе и освећења кољива и колача, Епископ Јован поучио је сву децу светосавску, синове и кћери наше свете Цркве.

Традиционално и ове године Господње о Савиндану, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Јована, прослављен је свечаном светосавском академијом први просветитељ и Архиепископ српски свети Сава. У нишком Дому Војске велика сала била је тесна да прими све оне који су желели да се наслађују овим дивним слављем. Свечаност је отворио Преосвећени Владика нишки Јован, који је овом приликом поздравио и благословио светосавска чада наше Епископије, на челу са представницима градских власти. Врли зналац и предавач који је ово дивно светосавско вече украсио био је високопречасни протојереј-ставрофор Др Радомир Поповић, декан Академије за уметности и консервацију и професор Православног богословског факултета у Београду. Хорским и фолклорним извођењима, рецитацијама и глумом вредни извођачи повели су нас у пловидбу кроз време, од Константиновог доба, преко славне Немањићке државе, кроз путовања и подвиге светога оца Саве, кроз стари господски Ниш до човека данашњице који једини излаз види на Светосавском путу који најсигурније води до Царства Небеског.

Град Ниш свечаном Светосавском Академијом прославио празник светог оца нашега Саве првог Архиепископа и просветитеља српског. Овој дивној свечаности у нишком Луткарском позоришту присуствовао је и Епископ нишки Господин Др Јован.

''Школска слава'' је ове године у ОШ ''Чегар'' у Нишу обележена величанственом приредбом и пригодним програмом у којем је узело учешћа преко сто двадесеторо деце предшколских група, боравка, великог и малог хора и ученика верске наставе из петог разреда. Текстове одабрала, програм осмислила и децу припремала вероучитељица ове школе, Марина Ђокић.

Свети отац наш Сава прослављен је и у цркви свете Петке у Кумареву. Након Божанствене Литургије деца из кумаревске основне школе су рецитовала у част највећег српског учитеља, а црква их је даривала поклонима. Приредбе у част првог српског архиепископа одржане су у свим школама на територији кумаревских парохија, а након тога пререзани славски колачи. У атмосфери саборног изговарања молитве Господње, радости и славља, подсетили смо се да много чешће требамо мислити на светога Саву и да нас он све поучава: родитеље да у хришћанском духу васпитавају децу, учитеље да буду прави ауторитети који ће уз обавезне садржаје бити преносиоци правих вредности, а децу да поштују родитеље и учитеље, да се добро владају и буду племенити као што је био свети Сава.

Извор: Епархија нишка