Савиндан у Панчеву

Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву
Савиндан у Панчеву

О Савиндану, 27. јануара 2018. године, када Српска Црква врши спомен Светог оца нашега Саве, првог Архиепископа и учитеља српског, свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву служили су протојереји-ставрофори Стеван Урошев, Радослав Милановић и Радослав Радмановић, протонамесник Слађан Тубић, јереји Душан Грујић и Милош Пешић, као и ђакон мр Мирко Петровић. Појали г. Стојан Оморац и вероучитељ Владимир Козић.

Ове године у част Светог Саве славски колач је принела панчевачка ОШ „Ђура Јакшић“. Након Литургије су свештеници благосиљали и преломили славски колач са директором школе г. Радетом Барјактаровићем. Ученици, које су припремили вероучитељ Љубица Радојчић и други наставници, получасовну приредбу су почели химном Светом Сави. Време овоземаљског живота српског племића Растислава Немањића, потоњег монаха, првог Архиепископа српског и Светитеља Саве, оживели су рециталом, причама, костимима и песмом. Свим учесницима и осталој деци подељени су пакетићи.

Переце су подељене и свим присутним верницима. Ова традиција потиче управо из Баната: Да би се спречиле буне и из душе изгнао Свети Сава, а утицај Православне Цркве смањио, нареди Синан-паша да се тело Светог Саве спали на Врачару 27. априла 1595.  године. Темишварски паша је тада забранио да се праве славски колачи и да се служе са сољу, како је био обичај у Банату. Да би доскочиле Турцима, домаћице су правиле переце тако што су крајеви унутар круга били тако преплетени да су чинили крст и переци су замењивали славски колач. А опет, да се не би видело да се колач служи са сољу, прављена је мешавина брашна и соли и њом попрскани переци. Тако се у Банату користио перец као славски колач до одласка Турака, више од века и по. (из белешки администратора ковинског и проте баваништанског Јовановића објављених у Ковинским новинама 26. јануара 2007. године)

Протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, в.д. архијерејског намесника панчевачког, гостовао је у емисији на локалној ТВ Панчево и беседио о Савиндану и Светитељу.

У организацији Српске православне црквене општине Панчево „Центар“ и Града Панчева, Светосавска академија је одржана у дворани Културног центра Панчева. Старешина храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву протојереј-ставрофор Радослав Милановић одржао је поздравни говор, а гост-беседник протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, редовни професор Православног боголовског факултета Универзитета у Београду, говорио је на тему „Свети Сава као монах и Архиепископ“.

Учествовало је Панчевачко српско црквено певачко друштво (осн. 1838), којим диригује мр Вера Царина, са Дечјим хором, којим диригује гђа Борјана Стражмештеров, КУД „Станко Пауновић“ НИС-РНП, драмски уметници Бранислав Платиша и Мирослав Жужић (домаћин програма), и рецитатор Реља Милић, ученик петог разреда ОШ „Стевица Јованивић“ у Панчеву са песмом „Свети Сава и пустињак“.

инж. Стојан М. Оморац, појац

Извор: uspenskihrampancevo.com