Савиндан у Требињу

Као и претходних година, тако и ове уочи Савиндана у Требињу почело је обиљежавање овог великог празника и српске славе вечерњом службом у Саборном храму Преображења Господњег коју је служио наш умировљени епископ Атанасије са свештенством. Након тога у требињском Дому културе, у позоришној сали одржана је Светосавска академија у организацији Црквене Општине Требиње и СО Требиње. Послије интонирања Светосавске химне академију је отворио пригодном бесједом умировљени епископ ЗХиП Атанасије, а осврћући се на програм самог Светог Саве „О правој вјери".

У наставку уз богат културно-умјетнички програм бројни поштоваоци рада и дјела првог српског просветитеља су више него задовољни овацијама поздравили све учеснике академије. Уз требињске истакнуте умјетнике предвођене професором Бобом Вучурем и наступом хора „Трибунија", овогодишњу академију обиљежио је и наступ познатих српских умјетника Љ. Манасијевића и Љубе Тадића из Београда, заједно са Светиславом Васићем професором кларинета из Херцег Новог.

Сутрадан на сам празник свету архијерејску литургију је служио наш епископ Григорије са свештенством уз присуство великог броја дјеце свих узраста од предшколаца до средњошколаца, да би неки од њих и наступали у пригодном програму рецитација и дјечијих пјесмица посвећених најдражем српском сину Светом Сави.

Ове године испред требињских основних школа домаћин славе је била ОШ „Свети Василије Острошки" из Горице. Ђаци поменуте школе као прави мали свечари са својим наставницима припремили су диван програм и дочек свих који су дошли на њихову приредбу у Дому Културе, која се збила одмах у наставку литургије и програма рецитација у Саборном Храму. Као што је и ред прије свечане приредбе прочитана је молитва, благосиљано жито и преломљен славски колач. Том приликом дјеци, наставницима и професорима у име епископа Григорија и братства Саборног храма славу је честитао свештеник Александар Илић. Директорица ОШ „СВ: Василије Острошки" госпођа Милосава Илић захвалила се свима и предала славу госпођи Спасенији Зотовић директорици ОШ „Вук С. Караџић" из Полица домаћину за следећу славу Светог Саве. Весели дјечији осмјеси, пјесма, игра обиљежили су више од ичега другог овај величанствени празник и праву српску славу Светог Саву.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка