Савиндан у Требињу

И ове године свечано је обиљежена слава свих српских школа, Свети Сава. У празничном духу уочи Савиндана почело је окупљање вјерног народа у Саборном храму Преображења Господњег, да би се наставило Светосавском академијом у Дому културе.

Као што смо и навикли, програм је био испуњен садржајима из живота Светог Саве и наше светосавске културе и живота, а зачињен наступом наше дјеце и умјетника из Херцеговине. Уз наступ и појање здружених хорова „Трибуниа" и „Свети Василије Острошки", посебну радост приредили су нам глумци Народног позоришта из Београда Анђелка Миливојевић, Весна Павловић и Љубивоје Тадић, а уз звуке кавала Милоша Николића наступала је Валентина Ројале такође из Београда.

Јутро на дан празника опет је почело молитвом и светом литургијом у Саборном храму, гдје је након ломљења славских колача организована приредба и наступ најмлађих „светосаваца". Након додјеле пакетића и поклончића дјеци у Храму, слава се наставила у Дому културе гдје је овогодишњи домаћин била ОШ Вук Караџић из Полица. Након ломљења славског колача у име братства требињског Саборног храма дјеци, родитељима и просвјетним радницима крсну славу честитао је јереј Александар Илић. Уз пригодан програм дјечијих хорова, рецитаторских, глумачких,фолклорних и музичких секција присутнима се обратила и директорица поменуте школе госпођа Спаса Зотовић и крсну славу предала за наредну годину ОШ Ј.Ј.Змај у Бреговима. Радосна дјечија граја након завршетка школске приредбе показала је праву радост српске славе Светог Саве.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка