Савинданске свечаности у Франкфурту

Савинданске свечаности у Франкфурту

Прошле суботе у просуству великог броја верника у цркви светог Луке у Франкфурту прослављена ђачка слава - Свети Сава. Свечану академију у славу великог православног просветитеља отворио је хор "Свети Василије Острошки" отпевавши химну Светом Сави.  Потом су се деца из школе ћирилице заједно са бројним вршњацима помолила уз "Оче наш". Беседу о Светом Сави одржао је протонамесник Симон Туркић, старешина храма у ЦО Франкфурт. У наставку програма Милић Павловић је извео на виолини "Кантабл" Никола Паганинија и Фриц Крајслерову мелодију. Милића је на клавиру пратила Татијана Бен.

Славка Шуркић предала је прилог од 1000 евра за храм, који је купљен у Франкфурту. Након сплета фолклорних игара средње групе Српског културног центра из Офенбаха, на сцену су ступила деца из Мале школе ћирилице рецитујући песме Љубивоја Ршумовића и Јове Јовановића Змаја. Јагода Рајтел и Радосав Игњатовић - Чика Ђура рецитовали су на крају програма "Пркосну песму" Добрице Ерића и "Ходочашће" Љубомира Симовића.

Тропар Светом Сави је отпевао и славски колач преломио протонамесник Неђељко Ђокић из Диселдорфа.

По завршетку свечане академије сва деца су добила пакетиће. Бројним верницима подељен је по део колача спремљеног у част првог српског архиепископа. Верници су остављали прилог који се сваке године прикупља за богословије у Отаџбини. Отац Симон Туркић се захвалио кумовима славе Миленку Бабићу, Младенку Жарићу и Радомиру Гвоздићу, који су се потрудили да припреме славу како доликује.