Савинданске свечаности у Тамнави

Савинданске свечаности у Тамнави
Савинданске свечаности у Тамнави
Савинданске свечаности у Тамнави
Савинданске свечаности у Тамнави

Празник Светога оца нашег Саве веома свечано је прослављен у Убу и Тамнави. Духовном родитељу и просветитељу рода нашега најпре су одржане свечане Светосавске академије и то, 25. јануара 2017. године у свечаној сали Градске куће у Лајковцу и 26. јануара 2017. године у Убу у Музичкој школи Петар Стојановић.

Светом службом Божјом на дан празника у храму Христа Спаситеља у Убу началствовао је протојереј Милан Ристивојчевић, уз саслужење ђакона Александра Мандарића. На крају свете Литургије полазници предшколске установе, испред иконостаса Световазнесењског храма, отпевали су химну најлепшем српском детету и од убског свештенства на дар добили песмарице о Светом Сави.

Следећи добру и плодоносну традицију, у великој сали убског парохијског дома, освећено је славско жито и сломљен је славски колач. Затим су најмлађи рецитовали и певали духовне рецитације и песме за шта су награђени пригодним пакетићима.

Након молитвених свечаности у убском храму, свештеници су походили све подручне школе. На дан школске славе Светог Саве, ломљени су славски колачи и освештавана славска жита у Гимназији Бранислав Петронијевић, Техничкој школи Уб, Основној школи Милан Муњас, Музичкој школи Петар Стојановић и Дому за особе са сметњама у развоју са три издвојена одељења специјалне школе Љубомир Аћимовић из Обреновца, чије је просторије 27. октобра прошле године освештао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин.

-Преносим Вам поздраве и благослов нашег владике Милутина у дану када славимо Светога оца Саву, школску славу. Иако је живео пре више од 800 година, прича о Светом Сава још није, нити ће бити завршена. Његово наслеђе је неисцрпно. У беседи о правој вери, изговореној у манастиру Жича пре осам векова, Свети Сава нам је утро пут какви то хришћани и људи треба да будемо. Поручио је тад наш духовни родитељ да нам не треба ни велика ни мала Србија, већ света и просвећена. На питање Светог владике Николаја Жичког, у једном селу код Краљева на Савиндан, - Знате ли ко је Свети Сава?, један од ученика одговори гласно: -Он је највреднија пчела! Одушевљен одговором, Свети Владика потврди и дода: - Да, Свети Сава је највреднија пчела, која је напунила кошницу српску најбољим и најслађим медом. Од тог меда се и данас наслађујемо - надахнуто је проповедао прота Митар Миловановић учитељима, наставницима, ученицима, родитељима и гостима у убским школама.

Светом Сави у част ученици, са својим наставницима, припремили су пригодне културно-уметничке програме. Свети Сава свечано је прослављен и у осталим храмовима и школама Архијерејског намесништва тамнавског.

Извор: Епархија ваљевска