Сећање на храброг пилота Миленка Павловића

У Ваљеву и Осечини данас је одржано више пригодних манифестација у славу пилота пуковника Миленка Павловића, команданта 204. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, који је бранећи небо изнад Ваљева на данашњи дан 1999. године храбро погинуо у неравноправној борби "мига 29" са бомбардерима НАТО-а.

У Ваљеву је приређена манифестација под називом "Дан сећања", крај спомен-обележја пилоту Павловићу.

Уз звуке српске химне и прелет "мигова" из ратне јединице пилота Павловића, венце и цвехе су на спомен-обележје положли чланови породице, предтавници града Ваљева, гарнизона Војске Србије, Полицијске управе, општине Осечина, удружења бораца и политичких странака.

У име града Ваљева, о херојском подвигу пилота Павловића у одбрани земље говорио је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, а пуковник Бране Крњајић, у име 204. летачке ескадриле ваздухопловне бригаде Војске Србије.

Они су истакли да је пилот Павловић био у свему пример својим саборцима по храбрости, способностима и племенитости.

Епископ ваљевски Милутин одржао је парастос пуковнику Павловићу и постхумно уручио Орден светог Николаја, највеће признање епархије, које је у име породице Павловић примио њихов син Немања.

Манифестација је настављена у селу Бујачић код Ваљева, на месту где је пао погођени авион "миг 29", којим је управљао пуковник Павловић. Пригодно сећање одржано је и у селу Белотић, код Осечине, родном месту пилота Павловића.

Извор: Танјуг