Седам векова манастира Крупе у Далмацији

-Данас, на овај велики празник, нећу говорити о злим временима и страдањима, а било их је. Да их бар данас заборавимо. Ово је време благослова и праштања, томе нас учи ова светиња. Велики је само онај човек који је спреман да опрости и само онај народ који је спреман да прашта, речи су којима се Преосвећени Епископ далматински и изабрани зворничко-тузлански г. Фотије обратио присутнима на прослави 700 година постојања манастира Крупе (фотогалерија).

На дан када Црква празнује Успење Пресвете Богородице, 28. августа 2017. године, светом архијерејском Литургијом начелствовао је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, а поред епископа Фотија саслуживали су Преосвећени Епископи горњокарловачки г. Герасим, славонски г. Јован и франкфуртски и све Немачке и изабрани бихаћко-петровачки г. Сергије.

Говорећи о величини дана посвећеног заштитници манастира Крупе и читавог људског рода, Пресветој Богородици, епископ Фотије подсетио је присутне на кључне догађаје из Њеног житија.

-Она је од своје треће године, када је одведена у храм јерусалимски па све до шеснаесте године живела ту где се у посту и молитви припремала за велику мисију коју јој је Бог наменио, а то је да буде Мајка Господа нашег Исуса Христа. Од дана када јој се у Назарету јавио Свети архангел Гаврило и када се уствари десио празник Благовести, она постаје Пресвета Богородица и она која ће родити Спаситеља света. Након Његовог распећа Она није напустила Цркву већ је непрестано са апостолима проповедала и мисионарила и дан данас непрестано брине о свима нама и Цркви Христовој, рекао је владика Фотије.

Након свете Литургије присутне је поздравио и епископ Сергије истакавши колико је тешко пронаћи праве речи које би описале ово велико чудо Божје. -Данашњи дан је уствари други Васкрс, јер данас је Богородица узнесена на небо, не само душом, него и телом. Преко Ње је и наша природа узнесена и тиме нам Господ показује да и ми идемо њеним путем који је пут истине, љубави и правде Божје.
Нека је неизмерна слава и хвала Њој и нека Господ молитвама Пресвете Богородице утврди ову обитељ и ову Епархију у вечној љубави Божјој, поручио је владика Сергије.

Данашњи дан носи двоструку радост и благослов, јер представља и јубилеј најстарије далматинске светиње. Православни Срби северне Далмације подигли су манастир Крупу да са њима дели судбину већ седам векова. Први ктитор манастира био је Свети краљ Милутин, а у ктиторству су га наследили Свети Стефан Дечански, цар Душан, Света Мајка Ангелина Деспотица и Свети Бранковићи. Сви они, заједно са народом Крупе, Голубића, Жегара и Обровца себе су, као живо камење, уградли у зидове овог манастира да би са њим вечно живели.

-Овај је манастир већ 700 година утеха и прибежиште и великим и малим, ученим и неуким, владикама и владарима, многим путницима и намерницима који све до данас долазе овој светињи тражећи дубљу тајну живота и трачак бесмртности. То је оно што Крупа носи у себи, у својој архитектури, фрескопису, ризницама и богослужењу, рекао је владика Фотије и изразио жељу да Крупа и убудуће буде место мира и помирења, где се оружје раскива у плугове, а народ Божји задобија утеху и духовни мир.

Прослава овог значајног јубилеја сабрала је велики број верника, укључујући многе званичнике и људе из јавног живота. Међу њима су се нашли амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, представник конзулата Србије у Ријеци Горан Петровић, изасланица председника хрватског Сабора Бранка Јуричек Мартинчев, секретар Министарства културе Републике Хрватске Ивица Пољичак, саборски заступник и председник СДСС Милорад Пуповац, саборски заступник Борис Милошевић, градоначелник Обровца др Анте Жупан, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Марко Николић, заменик покрајинског секретара др Небојша Кузмановић, као и начелници локалних општина.

Након Свете Литургије уследио је пригодан културно-уметнички програм, а потом и трпеза љубави за све присутне.

Извор: Епархија далматинска