Седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије врањске

На позив Његовог Пресвоештенства Епископа врањског Господина Пахомија, одржана је заједничка седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Православне епархије врањске у Врању, 15. маја 2010. године.

Седница је одржана поводом предстојећих изузетно значајних догађаја у Епархији врањској:

- преноса моштију Сурдуличких мученика (жртава бугарског терора из Првог светског рата), 28. и 29. маја 2010. године,

- освећења параклиса посвећеног Светом мученику Јустину Философу и Преподобном Јустину Ћелијском и Врањском, 14. јуна 2010. године, а поводом проглашења блаженопочившег Архимандрита Јустина Поповића за светитеља Православне Цркве.

У уводном делу поводом преноса моштију Сурдуличких мученика, Епископ врањски Пахомије објаснио је разлоге и изнео чињенице везане за овај догађај, а господин Небојша Дојчиновић дао је кратак историјски преглед догађаја који су довели до трагичних дешавања у Сурдулици у Првом и Другом светском рату, као и о обнови Спомен-костурнице код Техничке школе ''Никола Тесла'' у Сурдулици.

Епископ врањски Пахомије, позвао је све присутне да узму учешће у овом достојанственом чину према невино страдалним жртвама у Сурдулици, обавестивши присутне да ће, и поред бројних притисака, овај чин бити одржан у планираном термину у Сурдулици.

Поводом проглашења блаженопочившег Архимандрита Јустина Поповића за светитеља Православне Цркве одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 29. априла 2010. године, Епископ врањски Пахомије презентовао је ову значајну историјску одлуку за подручје Богомспасаване Епархије врањске члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора православне епархије врањске.

У циљу што достојанственијег обележавања свих догађаја везаних за живот и дело Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, Православна епархија врањска започела је изградњу Свеправославног центра ''Отац Јустин Поповић'' у Врању и због његовог завршетка, на овој седници, донета је одлука да све Управе манастира, Црквене општине и свештенство Епархије врањске, заједно са верујућим народом, помогну завршетак радова у овом центру.

Поводом 14. јуна - дана када ће се славити Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, ове године у Врању биће извршено освећење параклиса посвећеног Светом мученику Јустину Философу и Преподобном Јустину Ћелијском и Врањском, па је с тим у вези и дат предлог за формирање одбора који ће организовати прославу овог дана у Врању.

Чланови Епархијског савета и Епархијског управног одбора, изразили су своје задовољство чињеницом да могу активно да учествују у овом значајном догађају за Нашу Цркву, а пре свега Богоспасавану Епархију врањску.

Извор: Епархија врањска