Седница Епархијског савета Православне епархије врањске

Епархијски савет Православне епархије врањске одржао је 06. марта 2010. године у манастиру Свети Прохор Пчињски, прву редовну годишњу седницу. Пре почетка седнице, а по завршетку Свете литургије коју је поводом празника Преподобног Тимотеја и Светог Евстатија служио Архијерејски намесник масуричко-пољанички и босилеградски протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевићу у капели манастира Свети Прохор Пчињски после Свете литургије обављен је Призив Светог Духа поводом одржавања седнице Епархијског савета.

Седницом је председавао Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, који је по положају, Председник Епархијског савета Православне епархије врањске. Седници је присуствовало 15 чланова, а оправдано су била одсутна 2 члана Епархијског савета.

На седници су разматрани и усвојени следећи документи:
- Извештај о раду Епархијског Управног Одбора за календарску 2009. годину;
- Завршни рачун ЕУО Православне Епархије врањске за 2009. годину;
- Буџет посебних потреба ЕУО за 2010. годину.

Напред наведени документи, усвојени су једногласно и исти ће, у складу са Уставом Српске Православне Цркве, бити достављени Патријаршијском управном одбору Српске Православне Цркве на разматрање и одобрење.

Овом седницом надлежна Епархијска тела су у потпуности размотрила сва питања, активности и мере везане за живот и рад СПЦ у току 2009. године на подручју Православне епархије врањске. Иако Епархија врањска живи и ради у врло тешким економским и политичким приликама на простору југа Србије, благодарећи унутрашњој организацији и поштовању Канона Православне цркве, Устава Српске Православне Цркве, као и одлука Светог Архијерејског Сабора СПЦ, њен живот у духовном и материјалном смислу и у току 2010. године одвијаће се у границама могућности.

На седници су посебно разматрани и једногласно усвојени уговори о коришћењу ресурса манастира Свети Прохор Пчињски: мини-хидроелектране ''Пчиња'', Старог тзв. Врањског конака и шумског комплекса на планини Козјак, који је враћен манастиру Свети Прохор Пчињски у складу са одредбама Закона о реституцији (повраћају) имовине црквама и верским заједницама. Чланови Епархијског савета, заједно са Епископом врањским Пахомијем, посетили су цркву Светог Прохора Пчињског, где се изводе радови на постављању пода, после изведених археолошких истраживања 2005. године, као и комплекс манастира Свети Прохор Пчињски (мини-хидроелектрану и обновљени Стари тзв. Врањски конак). Исказали су своје задовољство радовима на обнови комплекса и дали пуну подршку Епископу Пахомију и Управи манстира Свети Прохор Пчињски у настојањима да овај манастир постане духовни, културни и историјски центар овог дела југоисточне Европе.

Седница је завршена трпезом љубави у Старом тзв. Врањском конаку.

Извор: Епархија врањска