Седница православних свештеника Диселдорфа

У четвртак, 14. децембра 2017. године, у просторијама Грчке Православне Цркве, одржана је редовна седница православних свештеника града Диселдорфа (Orthodoxe Pfarrkonferenz der Landeshauptstadt Düsseldorf). Том приликом било је разговора о текућим проблемима са којима се свештенство сусреће у свакодневном пастирском раду, поспешивању рада са омладином, харитативној делатности и многим другим актуелним питањима. Одређени су и термини за заједничка богослужења у току 2018. године, као и конкретан план и програм за одржавање омладинског кампа за православну омладину у овом граду, а под покровитељством Конференције православних свештеника.

Седници су присуствовали свештенослужитељи свих помесних Православних Цркава: архимандрит Теофанис Лапас, протојереј Јоанис Псаракис и протојереј Петер Сонтаг (Грчка митрополија), протојереј Дмитриј Соболевскиј (Руска епархија), протојереј Јосиф Радулеску и јеромонах Силуан (Румунска митрополија), архимандрит Исе Гелашвили (Грузинска епархија) и председавајући протојереј Данило Радмиловић (Српска епархија).

Трудом и залагањем Конференције православних свештеника у протеклих тринаест година учињено је много за православне хришћане који живе у Диселдорфу. Обезбеђена су стална богослужбена места за новоосноване парохије Грузинске и Румунске Цркве. У међусобном договору организују се редовне посете старачким домовима, затвореницима, особама са инвалидитетом. Више пута у години организују се заједничка богослужења - у другу суботу по Васкрсу, о заједничкој слави празнику Светог Аполинарија, света тајна јелеосвећења у току Часног поста, Дан православних почетком октобра… У сарадњи са градским властима добијен је и уређен простор на парцели гробља у Штофелу, на коме се сахрањују искључиво православни хришћани. У међувремену је тај простор проширен и добијена је још једна парцела на коришћење. Остварени су и многи други важни пројекти, а све то са много љубави и пожртвовања добрих отаца и са благословом надлежних православних архијереја.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска