Седнице Пленума и Епархијског савета Епархије жичке

Седнице Пленума и Епархијског савета Епархије жичке
Седнице Пленума и Епархијског савета Епархије жичке
Седнице Пленума и Епархијског савета Епархије жичке
Седнице Пленума и Епархијског савета Епархије жичке

„Да проповедам пријатну годину Господњу…“ (Лк. 4,19) - према овим јеванђелским речима, којима је Господ најавио своје деловање у свету  дана 24. јануара 2017. године Христова Црква Епархије жичке сагледала је своје деловање и рад који се односи на протеклу годину Господњу. Како сваки корак у нашем хришћанском животу почињемо и освећујемо молитвом, тако је и овога пута под омофором и благословом Епископа жичког г. Јустина у храму Свете Тројице у Краљеву одслужен молебан за почетак рада овог благословеног скупа.

На седницама Пленума и Епархијског савета Епархије жичке, под председништвом епископа Јустина, Епархијски управни одбор је поднео исцрпан извештај о раду и домаћинском пословању епархије у години за нама. Разговарало се како унапредити духовни и материјални живот у епархији. Анализирао се рад црквених јединица, манастира и црквених општина.

Да подсетимо да је Епархија жичка у Српској Православној Цркви једна од најугледнијих, гледано како историјски, тако и по значају и месту које данас заузима. То ствара одређену врсту одговорности. У епархији је врло жива изградња нових храмова и других објеката немењених одвијању црквене мисије, али и харитативна делатност, при чему Епархија жичка издваја значајна средства за помоћ потребитима. Преко стипендирања се улаже у образовање студената и богослова. Сумиран је материјално-финансијски рад црквених јединица.

Проучавање онога што се десило у историји и претходној години умудрује нас да што боље осмислимо наше планове и стратегију у 2017. години.

Епархија жичка се припрема за велики предстојећи јубилеј осам векова аутокефалности  Српске Православне Цркве и државности који ћемо прославити 2019. године. У ту сврху потребно је обезбедити сва средства и сарадњу одговорних институција, а све то треба да буде симфонија цркве и државе, како је истакао Епископ жички.

Извор: Епархија жичка