Семинар на тему: Примјена Закона о слободи вјере и правни статус цркава и вјерских заједница у БиХ

23. октобра 2008. године у Добоју у хотелу ''Интегра'' одржан je семинар на тему: ''Примјена Закона о слободи вјере и правни статус цркава и вјерских заједница у БиХ'', а у организацији Међурелигијског вијећа БиХ.

Семинар је отворио господин Марко Антонио Бркић, директор Међурелигијског института у БиХ, а уводно излагање одржали су господин Мухамед Салкић, члан Правне експертне групе Међурелигијског вијећа БиХ, и представник Исламске вјерске заједнице у Међурелигијском вијећу БиХ, затим јереј Вања Јовановић, члан Правне експертне групе Међурелигијског вијећа БиХ, и представник Српске православне цркве у Међурелигијском вијећу БиХ и господин Самир Шлаку, представник Министарства за људска права и избјеглице у Вијећу Министара БиХ. Семинару су присуствовали као представници Српске православне цркве: протојереј-ставрофор Војо Стевановић- Градачац, протојереј-ставрофор Душко Видовић- Грачаница, протојереј Петар Танацковић- Модрича, протојереј Далибор Ђекић- Маглај, протонамјесник Радојица Ћетковић- Дервента, протонамјесник Душко Недић- Добој и Драган Нинковић вјероучитељ из Добоја. Семинару су присуствовали и представници Јеврејске заједнице из Добоја, Представници Исламске заједнице, а на позив организатора се нису одазвали представници Римокатоличке цркве у БиХ. У току рада изнесени су проблеми са којим се сусреће Црква и вјерске заједнице на локалном нивоу, а то је закон о реституцији, недостатак комуникације на релацији Црква- Држава тј. Вјерска заједница- Држава, а као типичан примјер кршења вјерских права наведено је питање Вјеронауке у Брчко Дистрикту гдје још није почело предавање овог предмета иако је прво полугодиште увелико траје. Закључак свих учесника семинара записнички је евидентиран у 7 тачака које ће Међурелигијско вијеће у БиХ прослиједити надлежним органима како би се и ти проблеми у скорије вријеме бар почели рјешавати ако Држава није тренутно у могућности да их ријеши.

Учесници данашњег семинара у Добоју о сагледавању могућности примјене овог закона и препорукама за његово остварење су истакли потребу бржег остваривања права цркве и вјерских заједница на реституцију одузете имовине. Учесницима је представљена брошура са текстом Закона о слободи вјере и правном статусу цркава и вјерских заједница у БиХ, те упутство о његовој примјени и правилници који произилазе на основу овог закона.
Ковачевић је рекао да ће након завршене серије семинара по свим већим градовима у БиХ бити направљен закључак са пријдлогом мјера за побољшање стања, који ће бити представљен надлежним интитуцијама у БиХ и ентитетима, учесницима семинара, као и јавности.
Семинар је организовало Међурелигијско вијеће БиХ у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ.

Извор: Епархија зворничко-тузланска