Семинар у Цариграду поводом јубилеја Миланског едикта

Цариградска патријаршија и Савет Европских бискупских конференција заједнички организују научни семинар на тему верских слобода у Европи. На овај дводневни семинар, који ће се у Цариграду држати 17. и 18. маја 2013,  позив је упутио Његова Свесветост цариградски Патријарх Вартоломеј.

У раду семинара учествоваће Епископ бачки др Иринеј.

Повом семинару представља издавање Миланског едикта пре 1700 година, кад су цар Константин  и југоисточноевропски римски савладар Ликиније прогласили верске слободе хришћанству и другим религијама.

Семинар ће посветити пажњу историјским, правним и политичким аспкектима верске слободе у Европи и у другим деловима света. Поред међународно признатих хришћанских историчара и богослова, према програму, своја стручна предавања прочитаће врхунски рабин у Турској Исак Халева, као и представници турске Владе и турских муслимана. Уз Патријарха Вартоломеја, семинаром ће председавати председник Савета Европских бискупских конференција Кардинал Петер Ерде и Митрополит париски Емануил.

Већ у уторак 14. маја коптски Папа и Патријарх Тавадрос II посетио је миланског Надбискупа Анђела Сколу поводом ове значајне годишњице.

Данас у четвртак, 16. маја, Патријарх Вартоломеј и Надбискуп Скола одслужили су у овом северноиталијанском граду богослужење, кад је Кардинал уручио високом госту из Цариграда честице моштију ранохришћанског светитеља и Светог оца Амвросија Миланског (339-397) и других миланских сведока вере. У наставку су се оба црквена великодостојника помолила у крипти Амвросијеве катедрале.

Извор: Катпрес