Семинар за вероучитеље Епархије сремске

Семинар за вероучитеље Епархије сремске
Семинар за вероучитеље Епархије сремске
Семинар за вероучитеље Епархије сремске
Семинар за вероучитеље Епархије сремске

Преко стотину учесника семинара за вероучитеље у Сремској Митровици

У навечерје празника Светог Стефана Дечанског, 23. новембра 2019. године у Сремској Митровици, древном Сирмијуму, чије царске локалитете су полазници семинара обишли, као и базилику Светог Димитрија, одржан је сабор вероучитеља у организацији нововаспостављеног Епархијског катихетског одбора Епархије сремске, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија.

Медијатор семинара био је дугогодишњи професор Православног богословског факултета и Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима мр Предраг Миодраг, координатор Епархије, који је у уводном и радном делу семинара поздравио 111 присутних колега. Да све протекне у најбољем реду домаћински се бринуо архијерејски намесник сремскомитровачки протојереј-ставрофор Сава Ракита. 

Радни део почео је излагањем протојереја-ставрофора др Драгомира Санде, ванредног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду и управник Педагошко-катихетског института под називом „Вероучитељ као катихета и педагог у савременом образовању“. Друго излагање имао је др Александар Јовановић, редовни професор и дугогодишњи декан Учитељског факултета Универзитета у Београду на тему „Верска настава у корелацији са сродним дисциплинама општег образовања у Републици Србији“. Посебан гост семинара стигао је из ресорног Министарства просвете, науке и технолошког развоја и владине Комисије за верску наставу у школама Републике Србије - гђа Славица Ракић је говорила на тему „Како унапредити верску наставу у савременом систему образовања“.

После краће паузе колегама се обратио се и координатор и домаћин скупа мр Предраг Миодраг говорећи на тему „Веронаука, школа и Црква - општа питања, недоумице и предлози“. Уследила је панел-дискусија којом је руководио ма теолог Никола Ерцег., вероучитељ у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину. У разговору су учествовали: др Љиљана Јовановић, доктор библијске теологије и катихета у Медицинској школи „Београд“; ђакон Павле Божовић, делегиран из епархијског одбора Митрополије црногорско-приморске; јереј Вукашин Цветојевић из Катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске; Александра Гаруновић, вероучитељ из Сремске Митровице.

Извор: Епархија сремска