Сенка осмог еона

Сенка осмог еона
Сенка осмог еона
Сенка осмог еона
Сенка осмог еона

Збирка песама под насловом „Сенка осмог еона”, аутора Селимира Радуловића представљена је 21. фебруара 2017. године, у Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада. Поздравивши присутне и отворивши мали духовни симпосион, управник Библиотеке Матице српске  је нагласио да се поезија рађа у игри и да наставља да живи од облика игре, али не као жива воћка која се одваја од матере биљке, већ се, како г. Радуловић истиче, развија у игри и као игра.

Песништво се рађа у игри и бива одомаћено у њој, рекао је аутор књиге која је објављена крајем прошле године.

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј је рекао да је са задовољством и духовним уживањем прочитао збирку стихова, која оставља снажан утисак на читаоца. То је ретка збирка, надахнута Светим Писмом, надахнута ликовима најдуховнијих, најсветијих личности у историји Цркве, и по мом скромном суду, надахнута искреном чежњом. Не књижевним маниром песника да буде друкчији од других, оригиналнији од других, да пише искључиво на библијске, црквене и аскетске теме, што други не чине, него је то израз његовог дубинског духовног трагања. У том трагању је већ и налажење, поручио је владика Иринеј.

Своје запажање о књизи „Сенка осмог еона” изложио је књижевни критичар Јован Пејчић, оцењујући да је живот вере религиозне у чистом смислу, заједничка одлика поема сложених у ову збирку.

Књижевник Иван Негришорац је образложио зашто би неко био заинтересован да прочита књигу г. Селимира Радуловића. Ако неко живи у овом времену а предаје се само страстима и начину мишљења које му ово време намеће – то је сигуран рецепт да живи промашено. Једини начин да се проживи ово време јесте да се суочимо са оном најтемељнијом мишљу која долази из највећих дубина религијскога и философскога искуства, која ће нас вратити суштинским, великим и битним питањима. Лиотар и многи други постмодернистички мислиоци су рекли да су све велике нарације истрошене и да више не постоје. Селимир Радуловић својом поезијом хоће да каже да та нарација о присутности Бога у овом свету и о томе да ми као људи можемо да ступимо у разговор са Богом и да ослухнемо Његове поруке, његова поезија сведочи о томе да та велика прича није истрошена, казао је Негришорац.

Књига песама „Сенка осмог еона” коју је објавио Културни центар Новог Сада, једна је од осам песничких књига поете Селимира Радуловића, директора Библиотеке Матице српске и добитника многих књижевних награда.

Извор: Епархија бачка