Шеснаеста генерална скупштина Међупарламентарне конференције Православља у Београду

У Дому Народне скупштине 24. јуна 2009. године свечаном седницом отворена је Шеснаеста генерална скупштина Међупарламентарне конференције Православља, која се одржава у Београду од 24. до 28. јуна 2009. године, а чији је домаћин Народна скупштина Републике Србије. У својству домаћина скупа, председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукућ-Дејановић обратила се присутнима, изразивши уверење да ће рад ове Скупштине бити прилика за плодну размену искустава и продубљивања сарадње парламената чланица.

Присутним члановима делегација, народним посланицима и представницима Православних Цркава обратио се председник ИПСП и члан државне Думе Руске Федерације г. Сергеј Попов, који је нагласио да је овај скуп прилика да се чује глас Православља и глас свих хришћана. Попов је најавио да ће Генерална скупштина разматрати одговор на светску економску кризу са хришћанске тачке гледишта, као и да ће размотрити положај православног становништва на Косову и Метохији, истичући да је предстојеће обележавање 620. годишњице Косовске битке, 28. јуна.

У наставку свечане седнице, Његово Преосвешетнство Епископ бачки Г. др Иринеј прочитао је поруку Његове Свесветости Васељенског патријарха Г. Вартоломеја, коју можете прочитати у целини на Интернет презентацији Српске Православне Цркве. Затим је Преосвећени Владика пренео благослове српског патријарха Г. Павла и његовог заменика Митрополита црногорско-приморског Г. др Амфилохија и Архијереја Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. У поруци Патријарха московског и све Русије Г. Кирила, коју је присутнима прочитао др Валериј Аркадијевич Алексејев, саветник председника Руске Думе и потпреседник Савета Међународног фонда јединства православних народа, истикнуто је да су мир и стабилност у свету нарушени због односа према Косову и Метохији, чије страдање постаје озбиљна претња за читаво човечанство.

На свечаном отварању прочитане су и поруке председника државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације г. Бориса Гризлова и председника Парламента Грчке г. Димитриса Сиоуфаса. Учесницима скупа обратили су се и генерални секретари ИПСП г. Алексеј Павлидас и Међупарламентарне конференције савета заједнице независних држава Михаил Кротов, који су истакли да је циљ овог скупа да се учини разумљивим став Православља према питањима од светског значаја. У поподневним сатима у раду скупштине узели су учешћа Преосвећени Епископ јегарски Г. Порфирије и проф. др Богољуб Шијаковић, министар вера у Влади Републике Србије.

Радни део заседање Међупарламентарне конференције Православља, одржава се 25. и 26. јуна 2009. године у Палати Србије, а главна тема рада овогодишње 16. Генералне скупштине је ''Светска економска криза и њен утицај на социјалну, духовну и културну европску традицију - улога православља''.

Заседање Међупарламентарне конференције Православља трајаће до 28. јуна када ће се учесници скупа придружити обележавању Видовдана, верском и националном празнику земље домаћина и православног српског народа.