Сестре Ново-Тихвинског манастира Јекатеринбурга снимиле ЦД српских патриотских песама

Сестре Ново-Тихвинског манастира Јекатеринбурга снимиле су ЦД српских патриотских пјесама. О том необичном пројекту са руским новинарима је причала диригент манастирског хора монахиња Јудит (Сибирјакова).

«Понекад нас питају није ли снимање овог диска политичка акција. Али сестре не пјевају о политици, оне пјевају о љубави. И вјероватно је баш таква духовна подршка - од срца срцу - сада најважнија српском народу. Преживљавање са Србима, схватање њоховог бола за њих је потребније него финансијска помоћ или некаква политичка акција», каже сестра Јудит.

На корицама ЦД-а је написано на српском «Онамо, намо, за брда она», без икаковог коментара или превода. Монахиња је објаснила да је диск, у првом реду, намијењен, управо, Србима. «Хиљаду тиража смо послали у Београд, Владици Амфилохију Радовићу који ће те дискове предати онима којима буду најпотребнији. Ако Бог да пустићемо тираж и за Русију, јер многи Руси нијесу равнодушни за бол српског народа.»

Сестре Ново-Тихвинског манастира су се упознале са Србијом на међународном фестивалу првославних хорова који је одржан јесенас у Четережу код Београда. «Фестивал је био одржан у част сеоске цркве. Ко не познаје Србе, њему то може бити чудно. Међународни фестивал у част сеоског празника? Али сами Срби ништа чудно у томе не виде. Сваки Србин је увјерен да је Србија велика земља и храмовни празник било које сеоске цркве је славље, на које се може позвати читав свијет. Један од позива на Четерешко прело упућен је и нашем манастиру.»

Сестра Јудит је о Србима говорила с великим уважавањем и љубављу. На крају је казала и то: «Велики и добри народ није онај који побјеђује у свим биткама и влада земљама, није онај чијем гласу се повинује читав свијет. Земља се може изгубити и најсилнији глас може ослабити. Али велик је и срећан онај народ у чијем срцу живи обећање о вјечном блаженству, које нико никада не може узети.»

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Правмир.Ру, c руског: Марија Живковић