Сећање на Ливањске мученике

Удружење Огњена Марија Ливањска сваке године организује парастос у знак сећања на више од 1.600 жртава Ливањског поља, чији су животи без кривице и суда силом угашени пре 79 година. Ове године се тужна годишњица дочекује у условима пандемије корона вируса, стога је одлучено да се неће служити уобичајени парастоси у Београду и Бања Луци. Традиционална богослужења ће се одржати 30. јула 2020. године у спомен капели-костурници у Ливну.

Помени ће бити служени и у Губину, 31. јула - света Литургија у 10 сати и парастос код гроба свештеника Ристе Ћатића и његових 12 парохијана; Чапразлијама, 31. јула у 13.30 сати - парастос на месту срушеног споменика страдалима у јами Самогред;  Челебићу, 1. августа света Литургија у 10 сати, на спомен гробљу на Барјаку; Брчко, 2. августа - света Литургија и парастос са почетком у 9 сати у цркви Свете Недеље (Мераја); Нови Сад, 2. августа - света Литургија и парастос, црква Светих Ћирила и Методија у Телепу. 

Више од 1600 Срба, мушкараца, жена, деце са подручија Ливана и Ливањског поља страдало је од усташа крајем јула 1941. године на бројним стратиштима, међу којима су највећа: Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, као и јаме: Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача... Одајмо им достојанствен помен.

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска