Сећање на патријарха Павла

Сећање на патријарха Павла
Сећање на патријарха Павла
Сећање на патријарха Павла
Сећање на патријарха Павла

У ОШ `Иван Горан Ковачић` у Нишкој Бањи, поводом петогодишњице од упокојења Патријарха Српске Православне Цркве, 20. новембра 2014. године, одржана је презентација Сећање на патријарха Павла.

Ученици осмог разреда са вероучитељицом Кристином Костић припремили су за ученике и наставнике веома интересантну презентацију о животу, раду, навикама, поукама и анегдотама које су обележиле животни век `свеца који хода`. Акценат није био на биографским подацима, већ на конкретним и занимљивим, а уједно и поучним детаљима из богатог животног искуства омиљеног Патријарха. Укратко су истакнути најбитнији моменти из његове биографије, а затим су се на видео~биму смењивале поуке патријарха Павла, и неке веома духовите анегдоте, праћене слајдовима и фотографијама.

Након презентације, вероучитељица је присутнима испричала још неколико интересантних прича из Патријарховог живота, а након тога позвала на дискусију. Наставници и ученици су се укључили у разговор постављајући занинљива питања.

На табли су биле исписане неке од поука патријарха Павла попут: `Будимо људи, нељуди никада`, `Не бранимо се од туђег зла, злом у себи`... Презентација је организована у музичком кабинету и то у два наврата, по завршетку преподневне смене за ученике 7. и 8. разреда, и пре почетка наставе у поподневној смени за ученике 5.и 6. разреда.

Организовање презентације помогао је у великој мери наставник историје Дарко Милојковић. Утисци присутних били су, између осталог, да им је ова презентација помогла да схвате значај и величину једне горостасне личности какав је био патријарх Павле. Ово прелепо упознавање наставника и ученика са блаженопочившим патријархом Павлом започето је речима чувеног песника Матије Бећковића о П.Павлу: `Живот је живео као да ће му сваки дан бити судњи,и говорио као да ће му свака реч бити последња.Нико у бучнијем веку није говорио тише,а чуо се даље,нико није говорио мање,а да је рекао више,нико није лакше ходио земљом,а да је оставио дубље трагове,нико није био мањег раста,а да се видео са веће даљине.Отуд ни више људи,ни веће тишине на Његовом погребу!`

Извор: Епархија нишка