Сећање на велелепни српски храм у Будиму

Сећање на велелепни српски храм у Будиму
Сећање на велелепни српски храм у Будиму
Сећање на велелепни српски храм у Будиму
Сећање на велелепни српски храм у Будиму

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служио је 8. новембра 2019. године, на празник Светог великомученика Димитрија, свету архијерејску Литургију у храму Светог Георгија у Будимпешти.

Саслуживали су јеромонах Варнава Кнежевић, протонамесник Никола Почуча и ђакон Стефан Милисавић. После свете Литургије, владика Лукијан је служио помен ктиторима, архијерејима будимским, свештенослужитељима и парохијанима српске вароши Табан, на месту некадашње катедралне цркве Светог Димитрија у Будиму.

Српска варош у Будиму – Табан, осим по знаменитим Србима, био је познат и по велелепном српском православном храму. Први храм је подигнут 1697. године у част Светог Димитрија Солунског. Дана 3. јуна 1751. године освећена је нова монументална барокна црква по нацрту архитекте Адама Мајерхофера. Дуборез иконостаса урадио је Антоније Михић, а иконе је осликао Василије Остојић. Дана 5. септембра 1810. године у Табану је избио велики пожар у којем је настрадала и унутрашњост српске Саборне цркве. Године 1824. новосадски сликар Арсеније Теодоровић завршио је осликавање новог иконостаса за будимску цркву. Црква је поново обнављана 1898. године. На крају Другог светског рата црква је тешко оштећена али је иконостас ипак сачуван и трудом вештих уметника Галерије Матице српске обновљен 2017. године.

Одлуком тадашњих комунистичких власти, српска црква у Будиму је потпуно порушена 1949. године у “част“ Стаљиновог 70. рођендана. На месту некадашње цркве Светог Димитрија у Будиму, залагањем Српске Самоуправе у Мађарској и благословом Епископа будимског г. Лукијана, 2014. године подигнут је споменик као сведочанство о постојању српске цркве у Будиму, где се о празнику Светог Димитрија окупљају Срби на помен почившим ктиторима, архијерејима будимским, свештенослужитељима и парохијнима српске вароши у Будиму.

Извор: Епархија будимска