Северни Ирак: Вратило се 30% хришћанских избеглица

-Докле год у Ираку има хришћана, тамо ће постојати и Црква, изјавила је у Бечу ирачка монахиња Ларса Кацме. Ова доминиканка ради као лекарка у болници у Ербилу, главном граду аутономне области Курдистана на северу земље. Овај монашки ред се стара, између осталог, за хришћанске избеглице који су 2014. године морали избећи због исламистичког терора из градова и села у северноирачкој равници Нинивији. Ове доминиканке сарађују са међународном папском хуманитарном агенцијом „Црква у невољи“, према чијим се подацима до сада на своја огњишта вратило 30% прогнаних хришћанских породица. Сестра Ларса тврди да ће њиховим путем до Божића кренути хиљаде избеглица.

Не постоје подаци о тачном броју преосталих хришћана у Ираку. Према песимистичким проценама, треба да их је нешто више од 200 хиљада, док оптимисти тврде да их има 350 хиљада. Преостали су углавном хришћани из сиромашних слојева који нису могли платити своје путовање у бели свет. Утолико пре потребна им је финансијска помоћ како би могли опстати на својој земљи.

Агенција „Црква у невољи“ започела је ових дана предбожићну кампању „Назад коренима“ са циљем да омогући да 8 хиљада породица дође до стана у равници Нинивији. Посебна помоћ пружа се деци и младима у предграђу курдистанске престоници Ербила, Анкави. На десетине халдејских добровољаца спрема у великом магацину хиљаде божићних пакета за децу и омладину. У пакетима су виндјакне, чоколаде или већ дечја Библија и Катихизис. Ови пакети ће се уручити младима разних вероисповести.

„Црква у невољи“ делује и у Каракошу, највећем хришћанском граду у долини Ниниве.Додуше. Сматра се - не постоје тачни подаци - да се вратило око 10 хиљада хришћана у ову у варош која је некада бројала 50 хиљада становника.

Извор: Катпрес (превод – Инфо служба СПЦ)