Шантићевих вечери поезије

Српско певачко друштво Слога из Сарајева учествовало је 6. октобра 2019. године на свечаној академији поводом отварања јубиларних 100. Шантићевих вечери поезије у Мостару.

Свечаности отварања претходило је полагање цвећа на споменик Алекси Шантићу у Шантићевом парку и помен на песником гробу, а свечана академија приређена је у Саборном храму Свете Тројице у Мостару.

Манифестацију која се одржава у организацији Градског одбора Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ и Српског певачког и културно-уметничког друштва „Гусле“, отвореном је прогласио српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик.

У програму отварања публици су се обратили и председник Организационог одбора Сања Бјелица Шаговновић, мостарски градоначелник Љубо Бешлић, министар образовања, науке, културе и спорта Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић, амбасадор Републике Србије Александар Ђорђевић и виши саветник у Министарству културе и информисања Републике Србије Младен Весковић.

У уметничком делу програма поред „Слоге“ наступили су Гудачки квартет Симфонијског оркестра Мостар, Музички ансамбл „Мостарске кише“ и глумац Народног позоришта Републике Српске Бојан Kолопић, док је беседу о Алекси Шантићу одржао академик Јован Делић.

„Слога“ се представила са две композиције „Из Мостара“ Алексе Шантића и „Јесенске ноћи“ Јосипа Славеснког. Овим наступом СПД „Слога“ је наставила да пева великом песнику сећајући се братских веза које гаји од свог оснивања са Шантићевим „Гуслама“.

Извор: Митрополија дабробосанска