Шеф Делегације Европске Уније г. Леополд Маурер посјетио Епархију будимљанско-никшићку

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Његова Екселенција амбасадор Леополд  Маурер у пратњи портпарола Делегације г. Драгана Мугоше, 19. јануара 2012. године је посјетио административно сједиште Епархије будимљанско-никшићке у Никшићу.

У срдачном и отвореном разговору са Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, амбасадор Маурер је размијенио мишљења о заједничким темама битним за живот и функционисање Епархије будимљанско-никшићке, и уопште о питањима везаним за положај и стање у којем се Православна црква данас налази у Црној Гори.

Владика Јоаникије, пожељевши добродошлицу уваженом госту, упознао га је са историјатом Епархије, њеним положајем, улогом и мјестом, које је имала и које заузима у  Цркви и данашњем црногорском  друштву. С тим у вези, као веома важно, владика Јоаникије је нагласио заинтересованост Цркве за унапређење свеукупног живота становништва, као и за очување и заштиту животне средине. Такође, као нарочито важно истакао је унапређење правног поретка, владавину права и доношење закона који би ријешио питање неправедно одузете имовине црквама и вјерским заједницама након Другог свјетског рата. Дакле, питање реституције имовине, уз доношење ваљаног закона о црквама и вјерским заједницама је од ванредног значаја за регулисање односа између Цркве и државе у Црној Гори.

Амбасадор Леополд  Маурер је захвалио владики Јоаникију  на гостопримству, истакавши да дијели иста интересовања око владавине  права у Црној Гори, наглашавајући  да се закони морају примјењивати. Чланство у Европској Унији се заснива на слободној вољи, без принуде, и пошто је процес прикључивања заједници инклузиван, у тај процес мора бити укључена и Црква, као значајан фактор у савременом црногорском друштву. При томе је нагласио како се и Европска Унија темељи на поштовању основних људских вриједности, слично као и Црква.

У разговору  су учествовали секретар Епархијског  управног одбора Епархије будимљанско-никшићке протосинђел Никифор Миловић  и ђакон мр Никола Маројевић.

Извор: Епархија будимљанко-никшићка