Шеф Мисије ОЕБС-а и амбасодар Турске код митрополита Амфилохија

Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сусрео се 26. марта 2013. године у просторијама Митрополије на Цетињу са Његовом Екселенцијом амбасадором Љубомиром Копајем, шефом мисије ОЕБС-а, и у одвојеном сусрету са Његовом Екселенцијом г. Мехметом Нијазом Танилиром, амбасадором Републике Турске у Црној Гори.

Амбасадор Копај је у децембру прошле године дошао на ову нову дужност и ово му је прва посјета Митрополији. Амбасадор је ову прилику искористио да посјети Цетињски манастир и поклони се светињама које се у њему налазе. Митрополит и амбасадор Копај су се у срдачном разговору дотакли питања улоге Цркве и вјерских заједница у црногорском друштву. Амбасадор је у разговору изразио своју радост што је имао прилике да посјети манастир Острог, рекавши да је у њему доживио једно врло снажно лично искуство.

Нешто касније, Митрополит је примио и амбасадора Танилира, који је такође био у првој званичној посјети Митрополији, иако се прије неколико мјесеци одазвао и Митрополитовом позиву за традиционални Божићни пријем. У врло отвореном разговору саговорници су истакли значај вјере за морално унапријеђење друштва и улогу коју различите Цркве и вјерске заједнице могу играти у питањима помирења и мира међу народима, говорећи првенствено о односима Православне Цркве и Ислама, како у Црној Гори, тако и у свијету. У вези са тим, поменули су Васељенску Патријаршију и Патријарха као важан чиинилац у дијалогу Православља и Ислама.

Извор: Митрополија црногорско-приморска