Шеснаеста смотра духовног беседништва средњошколаца

Дочекујући Спасовдан, славу града Београда, у недељу, 13. маја 2018. године са почетком у 18 часова,  у храму Вазнесења Господњег одржаће се Шеснаеста смотра духовног беседништва средњошколаца. Смотра је ревијалног (нетакмичарског карактера),  у којој ће учествовати ученици из Србије и њихови гости из Загреба и Бањалуке. Смотру ће увеличати појање дечјег хора при храму Вазнесења Господњег који води Јелена Јеж. Претходних година млади ретори су говорили на српском језику, али и на руском,  старословенском, латинском, јапанском и арапском језику.

До сада је учествовало више од 180 младих средњошколаца који су у ауторским беседама позивали на љубав, мир, толеранцију, али су и оштро указивали на негативне појаве у друштву и немирење са њима.

Оно што све ове беседнике спаја јесте ентузијазам и енергија младих људи, као и љубав и стрпљење њихових професора да, упркос суровом окружењу истрају у свом раду, по речима апостола Павла (1. Кор 1,23), некима на саблазан, а некима као лудост.

Циљ Смотре духовног беседништва је да Православна Црква отвори младим људима још једно место на којем ће моћи да се баве квалитетним духовним активностима, као и да им помогне на путу богопознања у откривању личног, унутрашњег, духовног пута који ће их водити кроз живот.

Све ово указује да Црква у нашем времену није заборавила своју мисију и идеал Христове спаситељне отворености према свим појединачним људским личностима, читавим народима и целокупној творевини у овом свету. Црква на овај начин жели да  подстакне средњошколце да своје таленте умножавају у славу Божју и да их охрабри на унутарњу борбу за духовно усавршавање и трагање  у проналажењу сопственог пута према Христу и Царству Божијем.

Специфичност ове манифестације је богослужбени простор храма у којем говорници произносе своје мисли о духовном животу. За претходних петнаест година чуле су се беседе младих са амвона пет београдски храмова.

Године 2003. смотру је осмислио и све ове године је организује и води протојереј Владимир Замахајев. парох Српске Православне Цркве у Београду.

Правни факултет Универезитета у Београду препознао је Смотру као значајну беседничку манифестацију и оснивачу и организатору Смотре протојереју Владимиру Замахајеву  доделио признање  за развитак и афирмацију беседништва.

Контакт особа: свештеник Владимир Замахајев 064 . 23-02-354   (vlada954@gmail.com или zamahajev@yubc.net)

организатор смотре протојереј Владимир Замахајев, проф.