Шест година архијерејске службе владике Илариона

Шест година преданог и плодоносног архипастирског служења Епископа тимочког г. Илариона (Голубовића)

Десети дан августа 2014. лета Господњег златним словима је записан у историји Богом чуване Епархије тимочке. Тог дана, када Света Црква савршава молитвени спомен на Свете славне и свехвалне апостоле и ђаконе Прохора, Никанора, Тимона и Пармена,  у дело је спроведена одлука Светог Архијерејског Сабора, од маја исте године, којом је за Епископа тимочког изабран најбогoљубивији високопреподобни архимандрит Иларион (Голубовић), игуман свештене Светониколајевске обитељи манастира Буково.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки Иларион (Голубовић) је рођен 1974. године у Зајечару. Основну и средњу, електротехничку школу, завршио је у Зајечару. По завршетку средње школе одлази у манастир Црна Река, где проводи време упознајући се са монашким животом до одласка у војску септембра 1993. године. Одмах по одслужењу војног рока 1994. године долази у манастир Буково. Замонашен је 1997. године, а рукоположен је у чин ђакона маја месеца исте године, а потом у чин свештеномонаха на празник Светог Николе, на храмовну славу, 19. децембра 1997. године. За настојатеља манастира Буково постављен је 1998. године. Чином протосинђела је одликован 2002. године, док је у чин архимандрита рукопроизведен је 2006. године. Од 2009. године врши дужност Архијерејског заменика. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду јула 2013. године. Исте године богословско усавршавање наставља на мастер студијама тог Факултета.

На редовном заседању маја 2014. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Илариона за новог Епископа тимочког. Хиротонију и устоличење у трон Епископа тимочких обавио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј 10. августа 2014. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару уз саслужење више архијереја.

Извор: Православље