Шест вјекова од оснивања цркве Светог Николе – Манастир Прасквица

Цен­трал­на про­сла­ва ју­би­ле­ја 600 година од оснивања цркве Свети Никола, која је у саставу манастира Прасквица, одржаће се у периоду од 8. до 15 септембра у Будви. Тим поводом ће се одр­жа­ти и на­уч­ни скуп на ко­ме ће углед­на ли­ца из цр­кве­ног и свје­тов­ног жи­во­та го­во­ри­ти о ма­на­сти­ру Пра­скви­ца, као и промоција документарног филма „Прасквица – Душа Паштровића“. Одржаће се и изложбе слика и фотографија манастира Прасквица, као и промоција интернет сајта и публикације „Прасквица – Душа Паштровића“.

Манастир Прасквица спада у најзначајнија средишта културе и писмености у Црној Гори. Кроз историју био је и зборно мјесто у организовању бројних акција за ослобођење од туђинске власти која је на овом простору трајала готово 500 година.

Манастирски комплекс се састоји од цркава Свете Тројице и Светог Николе, старог и новог конака и „кулице“, која је некада била школа.

У манастиру постоје бројни вриједни артефакти, који су до данас остали очувани и представљају важан дио паштровског и црногорског културног насљеђа. Као најзначајнији издвајају се иконостас – рад Николе Аспиотија са Крфа, икона Богородице Страсне, фреске зографа Радула у цркви Свете Тројице, путир руског цара Павла, даровна грамата руске царице Катарине, сто од Правде и бројне друге умјетничке слике, документи паштровске Банкаде, комади старог оружја, одјевни и други предмети.

Манастир је тешко оштећен у освајачким походима Наполеона Бонапарте. Француски војници су 1812. године похарали манастир и запалили цркву Светог Николе. Тада је неповратно изгубљен већи дио архива паштровских докумената.

Манастир Прасквица својим богатим насљеђем заузима посебно мјесто, не само као религијски и духовни, него и као историјски и културни центар овог краја.

Извор: Митрополија црногорско-приморска