Шидерово отворено писмо Реџепију

Косово не може градити будућност на крви невиних људи и на пепелу њихових спаљених домова и цркава, поручио је у петак председник Парламентарне скупштине Савета Европе Петер Шидер у отвореном писму премијеру Косова Бајраму Реџепију. "Српска села широм Косова су у пламену, а побеснела руља уништава православне цркве, као симболе српског присуства на Косову. Њихови акти су срамотни, али исто такво је и одсуство јасне и недвосмислене осуде антисрпског насиља од стране вођства косовских Албанаца", поручио је Шидер у писму Реџепију.

Шидер је, истовремено, подсетио да је пре само неколико дана Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе за људска права организовао семинар о стању људских права на Косову, који је био посвећен заштити људских права свих грађана Косова.

Пребацивање кривице на другу страну и коришћење ексалације етничког насиља да би се помогло политичком циљу већинског становништва је неприхватљиво, нагласио је Шидер. Мада све околности које су изазвале ерупцију насиља још нису потпуно разјашњене, већ сада је јасно, сматра Шидер, без обзира на то какав ће бити исход истраге, да албанска већина на Косову и њено политичко вођство нису показали да могу да креирају будућност Косова у којој ће сви његови грађани имати шансу да живе у миру и стабилности.

Ово није коментар о будућем статусу Косова, али би требало да имате на уму, поручује Шидер у отвореном писму Реџепију, "да међународна заједница никада неће дозволити да будућност Косова постане налик њеној прошлости".

Догађаји на Косову изазвали су ужасавајуће сцене етничке мржње и вандализма у неколико градова Србије и те инциденте сам већ јавно осудио, рекао је Шидер. Али, насилни протести у Београду, Нишу и другде у Србији, предочио је Шидер у отвореном писму Реџепију, ни у којем случају не умањују вашу одговорност за заустављање насиља на Косову. "Ви сте премијер Прелазних институција самоуправе, и представљате све, а не само албанско становништво Косова. Ви и ваше колеге носите највећу одговорност за окончање ове ескалације насиља и за испољавање веће посвећености мултиетничком и толерантном друштву на Косову", закључио је Шидер у отвореном писму Реџепију.