Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача

Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача

Пресвета Богородица окупља Цркву, школу и месну заједницу кроз интегрисану амбијенталну наставу

..А ви се не зовите учитељи; јер је у вас један Учитељ, Христос, а ви сте сви браћа.“ (Мт. 23,8)

Слава Месне заједнице Зајача у општини Лозница  обележена празнично. Господ наш Исус Христос нам је дао заповест да је само Он један учитељ, а да смо ми браћа, а ми смо се потрудили да будемо Његови добри ученици и окупили смо се данас у порти Цркве Светог великомученика Георгија да прославимо рождество Пресвете Богородице - Малу Госпојину. И како је Господ једини Учитељ, тако је и Богородица једина наставница, јер Њеним рођењем је започето остварење Божјег плана спасења људског, она је наша Брзопомоћница да нас посаветује и упути у науку јединога Учитеља. И тако, данас, сви смо ми овде сабрани ученици-свештеници, деца, наставници, руководство ове Месне заједнице и верујући народ да величамо Преблагословену Богоматер и да јој узнесемо наше усрдне молитве захвалне што нас заступа пред Господом.

Свету Литургију служио је архимандрит Николај из манастира Троноше, а саслуживали су протојереј и намесник лознички Драган Бајић, јереј Василије Танасковић и ђакон Иван Негић. После Литургије кренула је литија од цркве - прво стајање код Поште, друго код Школе, треће код Месне заједнице, четврто код старог гробља и назад у цркву, где је благословено славско жито и пререзан славски колач.

Уследио је културно-уметнички програм у коме су учествовали ученици ОШ ,,Вук Караџић“, ИО Зајача. Због прописаних здравствених мера због пандемије одлучили смо да само она деца која учествују у програму буду на отвореном у порти цркве, а остала деца ОШ ,,Вук Караџић“ имала су интегрисану амбијенталну наставу посвећену Малој Госпојини у школи, кроз којој смо повезали скоро све наставне предмете уклапајући са прописаним планом и програмом.

Интегрисану амбијенталну наставу организовали су вероучитељи Бранко Поповић и Тијана Васић, наставница енглеског Сања Симић де Граф, учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић и наставница математике Мирјана Милићевић. Културно-уметнички програм у порти цркве осмислила је учитељица Миланка Васиљевић, а мини квиз посвећен Богородици Сања Симић де Граф. За техничку подршку и фотографију био је задужен колега Мирослав Секулић, а директорица Анета Ракић била нам је огромна подршка у реализацији и праћењу свих активности.

Сама интегрисана настава је одржана на занимљив начин. Вероучитељи су одржали предавање везано за Рождество Пресвете Богородице - Малу Госпојину. Наставница енглеског је осмислила интерактивну укрштеницу користећи образовни веб-алат за израду укрштеница, коју можете радити онлајн на следећем линку 

https://www.classtools.net/crossword/202009-BKAchT

а можете је и одштампати и радити у папирној форми. Ово је веома практично, јер се може користити и у настави на даљину и у редовној настави, а укрштеницу могу радити сви који то желе и на тај начин учити корисне ствари из Веронауке. На Енглеском језику радили смо анализу текста на енглеском језику који је везан за Малу Госпојину, тако што су ученици имали задатак да објасне значење неких термина, да подвуку именице и да кажу множину тих именица, да подвуку неправилне глаголе и да напишу њихове инфинитиве, да изаберу тачан одговор из теста вишеструког избора. Учетељице су на српском језику обрађивале врсте речи кроз песме о Богородици, а наставница математике осмислила је текстуалне задатке везане за Богородицу са основним рачунским операцијама; на пример, да израчунају колико је година имала Богородица код неких кључних догађаја, где су ученици повезивали догађаје пре Христа и после Христа, а мали трик био је у томе да се не рачуна нулта година.

По завршеним часовима ученици учесници у приредби отишли су са својим наставницима у порту цркве, у којој се одржавао културно-уметнички програм. Деца обучена у народне ношње, нашминкана лепотом дечје душе, из свег срца, дирљиво, певали су песме посвећене Богородици и нашем свестрадалном Косову за које сви усрдно молимо нашу Богомајку.

После културно-уметничког програма уследио је мини-квиз са одговорима вишеструког избора и асоцијацијом. Деца су показала знање којег се ми старији можемо постидети - толико љубави према Веронауци, толико радости да свако од њих каже тачан одговор, толико љубави!

Слава Господу за овај диван дан који нам је подарио и Пресветој Богородици која нас је позвала и призвала Господу и показала којим путем ићи - ко је ученик, ко је Учитељ и шта је Наука, која нам је показала како треба мотивисати децу да уче на радост својих наставника и да буду васпитана на радост својих родитеља, која нас је научила да нема ништа лепше од васпитаног детета које поштује своје ауторитете, и да школа није само школа, већ једна од учионица Цркве и да је свака наука од Господа без кога ништа у животу не можемо чинити! Овај диван догађај спојио је школу, цркву, руководиоце Месне заједнице и мирјане, управо онако као што то треба да буде увек, да се саберемо и да дамо славу Господу молитвама Прсвете, Пречисте и Преблагословене Богородице, и тек онда ћемо осетити Царство небеско да је ту, у нама, како нам је сам Господ и говорио. Господу Богу слава и хвала за све!

После културно-уметничког програма уследио је славски ручак који је организовао старешина храма о. Милан Андрић.

Сања Симић де Граф

Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача
Школска деца увеличала славу Месне заједнице Зајача