Школска слава у Стројицама

Школска слава у Стројицама
Школска слава у Стројицама
Школска слава у Стројицама
Школска слава у Стројицама

Слава Основне школе Раде Маријанац у Стројицама, Свети Јован Златоуст Архиепископ цариградски, молитвено и свечано је прослављена 24. новембра 2016. године. Овим поводом је Његово Преосвештенство г. Атанасије, Епископ бихаћко-петровачки, учинио своју архипастирску посјету парохији стројичкој, где је посјетио парохијски храм Рођења Пресвете Богородице и Парохијски дом а затим и школу.

У просторијама школе у веома свечаној атмосфери пригодним програмом је прослављен покровитељ и заштитник овог здања Свети Јован Златоуст. Епископ Атанасије је, уз саслужење протојереја-ставрофора Чедомира Арамбашића, пароха стројичког, и протођакона Николе Перковића, благословио славско жито и преломио славски колач. У молитвеном чину умилним појањем су учествовали сви ученици од првог до деветог разреда заједно са свештеником Митром Керлецом, парохом бабићким, директором г. Драганом Гајићем и својим учитељима, наставницима и родитељима.

Преосвећени Владика Атанасије је срдачно честитао празник и веома поучно указао на смисао и значај школовања у свјетлу лика и дјела великог јерарха Цркве Христове Светог Јована. Потом су ученици извели пригодан драмско-рецитаторски и културно-умјетнички програм. Молитвама и пјесмама свом заштитнику Светом Јовану призвали су Божји благослов за добро душевно и тјелесно здравље и напредак у учењу а народним обичајима, здравицама, пјесмом и игром, као чланови културно-умјетничког друштва Јањ из Стројица, представили културну љепоту и богатство Јањске висоравни. Програму прослављања присуствовали су и други гости и парохијани. За славском трпезом су се ређале здравице са жељама да се умножи број ђака и да и у будуће из ове школе излазе велики Јањани и велики људи попут владике Атанасија, Милана Маријанца и многих других.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка