Шпанија: Хиљаде протестују против уклањања крста пред црквом

Не само у Немачкој или Белгији, све учесталије се покушава да се хришћански символи уклоне из јавне сфере: недавно је комунална власт општине Callosa de Segura у граду Аликанте у Шпанији допустила да се уклони крст испред катедрале Светог Мартина. Као разлог саопштено је да је реч о извршењу ”закона о историјском памћењу”. Ова акција је провоцирала протесте хиљаде људи.

Градски савет, у коме седе и представници партија као што су PSOE, IU и Podemos, били су сагласни са овом одлуком. Као противреакција формирала се ”грађанска платформа за одбрану крста”, која се једном петицијом подигла да брани крст као религиозни символ.

У петицији се истиче да ”слобода религије и слобода савести чине стубове демократског друштва који су признати и у националном и интернационалном законодавству”. У петицији се даље вели да ”присутност крста на јавном месту не угрожава никога, никога ни на шта не присиљава, већ распетог Христа чини присутним као знак који подстиче и спаја начела једнакости, слободе и толеранције, будући да смо за Христа сви браћа и сви једнаки”. ”Крст је”, истичу грађани, ”знак нашег историјског, културног и духовног идентитета коју подржава већина и који је од свих грађана до сада био прихваћен”. Отуда платформа грађана изражава чуђење и страх од ”принудне иницијативе мањине, којој је до искључења и уклањања крста као символа религиозног живота из јавног живота”.

Овај закон је ступио на снагу 2007.г. и има за циљ да делује у корист оних који су у Шпанском грађанском рату (1936-1939) патили под Франковом диктатуром. Реч је, дакле, о спорном закону који подстиче једну идеологију, а мање доприноси измирењу Шпанаца.

Извор: CNA – припремио протођакон ЗА