Шта се каже о кремирању у посланици Грчке Цркве из 2014.

Стални Свештени Синод Грчке Цркве, који се састоји од Архиепископа и 12 архијереја, размотрио је, између осталих питања, и одлуку свештенства Митрополије Тебе, као и Митрополије Рецине, да не  држе опела лицима која желе да буду кремирана.

Специјалним листићем  Свети Синод је одлучио да подсети да Црква не прихвата кремирање чланова Цркве. Поводом овога Свети Синод је још 2014. године упутио своју посланицу вернима.

Црква Грчка верује да је спаљивање тела неспојиво са обичајима и предањем Цркве, и то због богословских, канонских и антрополошких разлога. У посланици из 2014. године Црква је наложила оштре казне за оне које су се одлучили за кремирање, а не за сахрану. У том документу Свештени Синод истиче да он поштује верска уверења људи који се другачије односе према овом питању, за које је кремирање мртвих део њиховог идентитета.

Међутим, православним хришћанима који би се драговољно одлучили за спаљивање, а не за сахрану, и тиме пројавили своју аутономију, за њих се не би могли  служити опело и парастоси.

Извор: Orthodoxtimes.org (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)