Шумадија прославила Светог Саву

Шумадија прославила Светог Саву
Шумадија прославила Светог Саву
Шумадија прославила Светог Саву
Шумадија прославила Светог Саву

Ток прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама. Након Литургије у Светотријичном храму, задужбини кнеза Милоша Обреновића, који је најзаслужнији што је у XIX веку светосавље постало поглед на свет и у Цркви и у школи, деца су својим рецитацијама показала да и у најранијим годинама разумеју величину и значај првог српског архиепископа. А онда су свештеници Старе цркве пожурили да као прави светосавски пастири у школама пресеку славске колаче и учествују на академијама коју су припремили ученици са својим наставницима.

Светосавском академијом у Књажевско-српском театру, у присуству градоначелника Крагујевца г. Верољуба Стевановића, председника Скупштине града Крагујевца г. Саше Миленића, чланова Градског већа, представника Српске Православне Цркве, начелника Школске управе г. Радојка Дамјановића, директора Књажевско-српског театра г. Воје Лучића, представника основних и средњих школа, обележен је Савиндан. Академију је организовао Књажевско-српски театар под покровитељством града Крагујевца и Шумадијске епархије Српске Православне Цркве. Светосавску посланицу прочитао је Срећко Зечевић, свештеник у Саборној цркви, који је подсетио да се у колективном памћењу на самом врху и на крајњој дубини налази духовни праотац, Растко Сава Свесрпски. О симболици и вредностима светосавља у прошлости и данас говорио је Саша Миленић, председник Склупштине града. Након беседе и светосавске химне коју је извео Академски камерни хор Лицеум, у уметничком делу уследио је програм који су припремили глумци Књажевско српског театра и Позоришта за децу, наступили су и ансамбли “Смиље“, етно група “Завет“ Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић и познати крагујевачки уметник Бора Дугић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован на дан Светог Саве служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце. На Литургији је светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована прочитао јереј Александар Ресимић.

Извор: Епархија шумадијска