Симпосион о Светим тајнама у Архиепископији београдско-карловачкој

Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мејстобљуститељ светосавског трона, служио је у суботу 28. новембра 2009. године, Свету Архијерејску Литургију у параклису Светог Јована на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Митрополиту су саслуживали Епископ Г. Лонгин и викарни Епископ Г. Атанасије, уз свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке. На Светој Литургији Митрополит је рукоположио у чин ђакона дипл. теолога и вероучитеља из Железника г. Војислава Дољанчевића, а у чин јереја, ђакона Зорана Деврња, асистента на катедри за Црквено право на Православном богословском факултету у Београду.

После Свете Литургије, Митрополит Амфилохије, чувар трона патријараха српских, одржао је свештеницима и ђаконима Архиепископије београдско-карловачке предавање на тему Света Литургија и Света Тајна Крштења. Том приликом, Високопреосвећени је истакао да Свете Тајне извиру из Свете Литургије, а да је Света Служба Божја наше једино спасење у Господу. После врло надахнутог предавања уследила је дискусија у којој је Митрополит свештеницима одговарао на све недоумице које су имали и на које су наилазили у току своје пастирске службе. Затим је уследила трпеза љубави.

Од 13 часова протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник, одржао је предавање на тему Света Тајна Брака и криза брачне заједнице. Он је направио преглед самог обреда венчања од I до IX века и истакао када је сам чин извучен ван литургијског сабрања. Треће предавање је одржао ђакон др Петар Дабић на тему Смисао полности и родни проблеми у православном браку. Говорник се посебно осврнуо на историјски ток рађања, да би на крају истакао какве су биле контрацептивне методе и какве су оне имале егзистенцијалне консеквенце. Ђакон Дабић је говорио и о абортусу и како га у савременим условима можемо спречити кроз вођење духовног живота.