Симпосион у Загребу: Новомученици - Полиперспектива VI

У склопу Дана светих новомученика јасеновачких, које већ седми пут заредом организује Епархија славонска, и ове године у Загребу, са благословом Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, одржан је научни скуп посвећен мученицима који су веру посведочили током најтежих година 20. века.    

Од завршетка Другог светског рата и пробоја последњих јасеновачких логораша прошло је 75 година. У том знаку се одвијао традиционални једнодневни симпосион под насловом Новомученици: Полиперспектива VI. Симпосион је 10. септембра 2020. године у свечаној сали Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић отворио Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован. 

Владика Јован је подсетио на континуитет скупа, али и на међународну репутацију коју стиче: „Ми смо у протеклих седам година за овом катедром имали прилику да видимо врхунске стручњаке који се баве овом укрштеном темом теологије и историје, од Ефраима Зурофа, директора центра Симона Визентала у Јерусалиму, преко Патријарха цариградског г. Вартоломеја, до стручњака Јад Вашема, као што је Стефани Мекмахон Каје. Наша идеја је да сагледамо како разне традиције по свету виде себе као мученике и како себе дефинишу. Гост нам је био и Јерменин, архимандрит Григорије, а овде су говорили и владика Атанасије (Јевтић), који се код нас први бавио овом темом, митрополит Амфилохије, др Кирил Феферман са универзитета Ариел из Израела, и многи многи други.“ 

„Друга компонента овог симпосиона је искључиво историјска. Проблем настаје кад долази до теологизације, до теолошког промишљања страдања. Често они који га промишљају не познају основне историјске факте“ рекао је владика Јован. 

Након уводног обраћања организатора симпосиона, у наставку су говорили Владика умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије, г. Борис Радаковић из Приједора, др Немања Девић и монах Павле Кондић. Владика Јован је водио получасовни јавни разговор са сликаром Борисом Буђаном, док су господа Богдан Шпањевић и Дарко Николић представили Виртуелни пројекат Јасеновац

Дани светих јасеновачких новомученика, који се прослављају ове седмице у Славонској епархији, завршавају се у недељу, 13. септембра 2020. године, када ће бити служена Божанствена архијерејска Литургија у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и биће освећена зимска црква која ће бити посвећена сведоцима вере који су засијали у Јасеновцу током Другог светског рата.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Симпосион у Загребу: Новомученици - Полиперспектива VI
Симпосион у Загребу: Новомученици - Полиперспектива VI
Симпосион у Загребу: Новомученици - Полиперспектива VI
Симпосион у Загребу: Новомученици - Полиперспектива VI