Синод Еванглистичке цркве Немачке у Бремену

Бедфорд-Штром остаје на челу Евангелистичке црке Немачке

Резултат гласања је једнозначан: са 124 од 125 могућих гласова баварски покрајински бискуп Бедфорд-Штром изабран је на Синоду у Бремену 11. новембра 2015.г. за највишег представника 22,5 милиона немачких протестаната.

Педесетпетогодишњи лутерански теолог и баварски покрајински бискуп је биопријатно изненађен овако високим бројева гласова за своју кандидатуру, што му дајеснажан ”ветар у леђа” за предстојеће задатке. 

Он представља  и отеловљује космополитски и наглашено комуникативни екуменски курс. У Минхену, где је његово седиште односно бискупска катедра, он је са председавајућим римокатоличке Бискупске конференције Немачке, кардиналом Марксом, у начелном сагласју, као и у конкретној сарадњи, као што је делимично заједнички програм за прославу 500-годишњице јубилеја Реформације.

Бедфорд-Штром је преузео ово место пре једне године од Николауса Шнајдера, који се са тог места повукао из породичних разлога.

Савет EKD је нека врста ”владе” организације под чијим се сводом налази 20 покрајинских немачких лутеранских Цркава, а чије је највише тело Синод. Мандат новог председавајућег истиче 2021. године

протођакон Зоран Андрић, Минхен