Синоћ у Матици српској

Поводом 178. годишњице Матице српске и 100 годишњице смрти нашег великог песника Јована Јовановића Змаја, синоћ, 16. фебруара 2004. године, у Новом Саду одржана је свечана седница. Председник Матице српске проф. др Божидар Ковачек је, у уводној речи, подсетио на најзначајнији јубилеј ове године - 200 годишњицу Првог српског устанка.

На свечаности, којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј уручена је Змајева награда Матице српске Злати Коцић за књигу песама „Лазареве летве” (Гутенбергова галаксија, Београд, 2003), коју је ауторка посветила свом духовном оцу, блаженопочившем протојереју Душану Стаматовићу, пароху београдском.

О стогодишњици смрти Јована Јовановића Змаја и полувеку истоимене песничке награде Матице српске говорио је проф. др Славко Гордић члан жирија. Он је, између осталог, рекао да је овогодишњи лауреат Злата Коцић храбро и оригинално разрешила питање односа традиције и модернитета и да песничка збирка “Лазареве летве” настоји да у нама пробуди драгоцену радост љубави и вере. Стихове из награђене збирке говорио је драмски уметник Гојко Шантић.

О значају Првог српког устанка беседио је проф. др Радош Љушић и том приликом је нагласио да су основни циљеви устанка од 1804. до 1815. били независност од Турске и уједињење српског народа и српских земаља.

Јуче поподне у Галерији Матице српске отворена је изложба “Карађорђевићи - из збирке Галерије Матице српске”. Поставку од 73 експоната отворио је професор Миодраг Јовановић.