Шиптарске провокације на прослави годишњице тзв. 'независности'

И поред обећања од стране представника нелегалних косовских власти да ће прослава годишњице такозване независности Косова проћи мирно и без провокација дела говоре другачије. Кроз Грачаницу су јуче пролазили Шиптари носећи заставу Албаније на барјацима или на хаубама својих аутомобила са видном жељом да се испровоцирају сукоби. Провокација и добацивања нису била лишена ни свештена лица. Албанска застава је такође била истакнута и на згради полицијске станице која је под управом Косовске владе.

Ипак, највећа провокација Срба и Српске Цркве десила се у селу Брод у општини Штрпце. У том селу је испред олтара цркве Светих Апостола Петра и Павла постављена албанска застава. Ово је већ други пут да се у селима ове општине поставља албанска застава на српске цркве. Недавно се овакав случај збио у селу Драјковце.

Епархија рашко-призренска захтева од представника међународне заједнице да уложе додатне напоре како би се починиоци ових дела казнили за вређање верских осећања Срба, распиривање верске мржње као и покушаје одузимања идентита објеката Српске Православне Цркве.

Извор: Прес одељење Епархије рашко-призренске