Сирија: 42 хришћанина пуштена на слободу

После годину дана заточеништва, 42 хришћанина из северног сиријског града Тел Тамера пуштени су на слободу, међу њима је 12 жена. Ови ослобођени представљају последњу групу од 230 становника тога града које су исламисти отели у фебруару 2015. Терористичка милиција је од таоца тражила огромне суме новца, и није јасно до које мере је она сума исплаћена. Тројица отетих су убијени у октобру и њихове слике после окачене на интернету да би се дао нагласак на њиховом захтеву.

Градић Тел Тамер, само 40 километара северно од обласног главног града Хасаке на реци Хабур, све до упада ИД био је завичајно место значајне асирске хришћанске заједнице. С обзиром на исламистичку претњу многи су избегли.

Председник сиријског Каритаса и халдејско–католички бискуп Алепа радују се што су конвоји са хуманитарном помоћи доспели у више сиријских градова и села опкољених борбама. Помоћ се састоји првенствено у намерницама и треба да буда довољна у трајању од месец дана. Сматра се да је око 90.000 људи на овај начин обезбеђено.

У разговору са дописником Радија Ватикана бискуп је казао: „Ми смо у стању апсолутне беде и сиромаштва у свим крајевима Сирије. Отуда је такав знак отварања да би се пропустила хуманитарна помоћ веома позитивна ствар. Из тога произилази да се може пронаћи договор, да је коначно могућ дијалог.“ „Ми сарађујемо са свима и служимо свима странама без разлике. Тиме шаљемо поруку да ми сви, Сиријци, хоћемо да себе сматрамо грађанима заједничког друштва...“ Бискуп је изразио и жељу да Сирија, коао и пре рата, постане модел миротворачког саживота различитих религијских група.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)