Сирија: У Хомсу убијен холандски мисионар

Холандски исусовац Франс Ван дер Лугт (75) убијен је у опседнутом сиријском граду Хомсу јуче у понедељак, јављају медији. Ово свештено лице, које ради у Сирији од 1976. г., најпре је претучен у једном манастиру  у градској четврти Бустан ал-Диван, а онда је усмрћен са два хица, саопштила је сиријска мониторска комисија за људска права. Мотиви убиства су неразјашњени. 

Ван дер Лугт се опирао предлогу  да напусти опкољени град све док тамо владају глад и несташица. И поред тога што је под окриљем мисије УН из града евакуисано 1.400 становника, свештеник је хтео да остане са преосталим житељима. 

Још пре неки месеца дана слао је хитне апеле из овог трећег по величини града захваћеног грађанским ратом. Писао је крајем 2013. да су животне намирнице на издисају и да је, штавише, напуштање те градске четврти немогуће услед пуцљаве са свих страна. 

Ван дер Лугт је био родом из Хага, и 10. априла напунио би 76 година. Ступио је у исусовачки ред 1959. г., а шездесетих година прошлог века учио је арапски у Либану. Почев од 1976. живео је стално у Сирији, најпре у Алепу, Дамаску и најзад у Хомсу. Првенствено се бавио образовањем хришћанске мањине. Касније је започео један пољопривредни пројект ван града како би снажно привукао омладину ометену у развоју. 

Од почетка војних дејстава, око 400.000 људи је напустило Хомс, од којих 60.000 хришћана. И мада је у граду преостало само 66 хришћана, холандски мисионар се решио да остане из солидарности. „Сиријски народ ми је толико много подарио, као љубазност, надахнуће и све шта имају. И кад тај народ сада страда, желим да суделујем у њиховом болу и патњама,“ казао је он само пре неколико недеља у једном интервјуу. 

Према новинским извештајима, исусовац је настојао да поред снабдевања цивилног становништва животним намирницама, омогући им и заштиту у виду посредовања између побуњеника у граду и војске у опсади.

Извор: Катпрес (с немачког Р. Ракић)