Сиријско свештенство сакупило новац ради откупа 200 хришћана од ИД

Више од 200 отетих асирских хришћана, који су узети као таоци у фебруару 2015. од стране тзв. Исламске државе, ослобођени су захваљујући сиријском свештенику који је сакупио новац за откуп, јавља РИА-Новости. Симултани војни удари на тридесет и пет хришћанских насеља 23. фебруара 2015. довели су до отмице 226 људи, једне од највећих у историји сиријских и ирачких сукоба.

Терористи су објавили да ће ослободити седамнаест заробљених ако један од њих донесе поруку сиријском епископу у Ел-Хасаки, Мар Афрем Атнилу, којом се захтева 50.000 америчких долара за сваког заробљеног. Ако не буде тако, почеће са погубљењима. Да се новац да дâ овим лицима била је морално амбигвалентна одлука, а плаћање откупнине је илегално у Америци и највећем делу Запада, али на крају, у року од три дана епископ је одлучио да пристане на захтеве терориста да би спасио животе.  

Свештеник Абдо Марз, чија ћерка се налази међу таоцима, пристао је да преузме посао прикупљања неопходног новца. Прича о таоцима се раширила преко друштвених мрежа, па су две жене ослобођене 26. маја, један човек 16. јуна, а још двадесет и двоје 11. августа.

Сакупљање новца је кренуло озбиљније после објаве видео снимка из септембра 2015.  у коме су  види како су три таоца погубљена од стране нељуди терориста. Новац је почео да пристиже из целога света. Ослобађање таоца је почело да се дешава сваке недеље од почетка новембра. Коначно, 22. фебруара 2016. последњих четрдесет и три таоца су ослобођени, а њихова имена су послата епископу. Колико је укупно на крају плаћено, нико не зна осим епископа, који одбија да напусти Сирију све док се безбедност његове пастве не осигура.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)