Широм Европе протести против самопроглашене независности Косова

Против проглашења независности Косова и Метохије

Против проглашења независности Косова и Метохије, у знак подршке Србији, данас се, на два протестна скупа у Прагу, окупило неколико стотина људи. Око 200 већином млађих људи учествовало је у протестној шетњи на коју је позвала организација Аутономни националисти средње Чешке, док се још 350 окупило на Тргу Палацког у Прагу, протестујући против независности Косова.
Према чешкој агенцији ЧТК, протести су протекли мирно и полиција није интервенисала. Први скуп почео је око 14.30, а учесници су носили српске и чешке заставе и скандирали „Косово је Србија", као и антиамеричке пароле. Већина учесника прикључила се касније другом протестном скупу, који је почео у 16 часова. Говорници на скупу заложили су се за право Србије на очување територијалне целовитости и подсетили да су Срби, у тренуцима у којима је некадашња Чехословачка била угрожена, увек стали на њену страну.
Они су, такође, позвали чешку владу да не призна независно Косово.

Срби у више немачких градова мирно су данас демонстрирали, заједно са својим домаћинима Немцима и припадницима других народа, под мотом ''Косово је Србија'', против независности Косова и Метохије. У Хамбургу се, како је Танјугу рекла председница Централног савета Срба Стојанка Алексић, окупило око 1.000 људи, који су мирно демонстрирали против независности Косова. ''Међу окупљенима је било пуно младих, нарочито студената и интелектуалаца, који су говорили о Косову'', рекла је Алексићева, нагласивши да је међу окупљеним било и Немаца и Грка и да је после скупа у цркви служен молебан за Косово. У Минхену, главном граду Баварске, окупило се, према проценама учесника, између 1. 000 и 1.200 људи који су носили српске заставе, певали и узвикивали пароле о Косову.
Према проценама немачких учесника скупа, окупљање је протекло у мирној и политички коректној атмосфери. На скупу у Минхену је, поред Срба, било и Грка и Руса и припадника других народа, који су овде дошли да изразе незадовољство због независности Косова и пруже подршку Србији.

Интервенцијом асустријске полиције у центру Бечу избегнут је сукоб групе косметских Албанаца и младих Срба, који су на превару позивани да дођу на наводне мирне демонстрације против признавања лажне државе Космет.
Наиме, од једностраног проглашења независности Космета, Срби у Аустрији примали су путем СМС-а и електронском поштом поруке да ће се демонстрације против једностраног акта сецесије одржати на централном бечком тргу Штефансплац. Како се испоставило, радило се о лажним порукама чији су аутори били косметски Албанци, и који су имали за циљ изазивање сукоба. Иако је Савез Срба у Аустрији, који је заказао митинг за недељу, преко медија и лецима, обавестио велики број наших грађана да нема окупљања у суботу, преко 50 младих Срба дошло је испред катедрале Штефансдом са српским заставама у намери да мирно демонстрира против независности Космета. У исто време, у станици подземне железнице испод катедрале окупила се група од око 30 младих Албанаца.
Косметски Албанци изашли су из станице подземне железнице и повицима „Косова, Косова" и „ОВК", провоцирали су Србе. Пошто је и полиција била упозната са лажним порукама, чувари реда су на време раздвојили две групе. Полиција је натерала обе групе да напусте трг и разиђу се у два различита правца.

Танјуг