Сјајне српске звезде

Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде
Сјајне српске звезде

У Црквеној гостионици “Пасха“ у Никшићу, у суботу 17. августа 2013 представљен je ЦД „Сјајне српске звезде“ теолога Небојше Мастиловића, члана музичке групе “Пирг“ из Беграда.

Тим поводом бесједио је јеромонах Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине, гдје је ових дана промовисан поменути компакт-диск. Улазећи у претпразништво Преображења Господњег, он је казао да хришћани славе веома важан догађај, који својим значајем превазилази све друге догађаје. То је дан Његовог Преображења на гори Тавору када смо „жедни свјетлости, али истините и вјечне, по први пут видјели човјека, Исуса како сија Божанском свјетлошћу“.

Отац Рафаило је истакао да пројекат Небојше Мастиловића и његових пријатеља, ангажованих на компакт-диску “Сјајне српске звезе“, представља, управо, позив и подсјећање на свето Преображење Христово и Онога Који засја Божанском свјетлошћу и Који је и дан данас носи и нуди.

“Назвавши овај пројекат “Сјајне српске звијезде“, кад кажемо звијезда увијек мислимо и на свјетлост, брат Небојша и овим пројектом, а и оним под називом “Пирг“, гдје ствара са свештеником Арсенијем Арсенијевићем, успио је да освјежи свештено, литургијско памћење које је неопходно да бисмо преживјели ово вријеме, које болује од најтеже и најсмртоносније болести, а то је болест богозаборава. Бога смо заборавили ако заборавимо свете претке, свјетлост Његову Небеску заборависмо, ако заборавимо и поглед скренемо са свештеног неба наше Цркве, гдје сијају сјајне звијезде, не само нашег српског, давно том свјетлошћу обасјаног народа, него и свих других, који просијавши њоме“.

“Сматрамо да је овај пројекат, заправо пројекат наше Цркве, наше свештене вјере и наше свештене Литургије, јер је Литургија носилац те вјечне свјетлости и она собом представља егзит, то јесте излаз или како овдје говоримо пасху из смрти у живот, извлачи из мрака на свјетлост вјечну, у простор истине вјечне, у Царство Небеско из овог земног царства које сјаји лажним сјајем. И овом приликом благодаримо Духу Светом, Који надахну нашег брата Небојшу кроз Цркву, кроз Литургију, у којој редовно учествује, да изњедри један овако фрешак, рекли бисмо, нетрулежан пројекат, у славу светих предака, а са бригом да братија и сестре обрате пажњу на њих, да гледајући сјајне српске звијезде, оријентишући се дођемо до свештених храмова и да тамо, у свештеном олтару као древни мудраци видимо Дијете повијено у јаслама, Бога живог Који нам се нуди, Бога живог Који се преображава, Бога живог Који страда, умире ради нас, Који васкрсава тридневно и моћно се вазноси на наднебесне висине и са њих нам шаље Духа Светог Господа животворног да нас обасја вјечном свјетлошћу, да нас очисти, умије, обожи, сложи, сабере и у вјечно Царство уведе“, поручио је јеромонах Рафило.

Група Пирг, чији је члан теолог Небојша Мастиловић, деценију и више оплемењује нашу музичку сцену духовном музиком, чији је он аутор текстова и музике. О потреби за самосталним пројектом, посвећеном сјајним српским звездама каже: “Публика која прати духовну музику познаје ме као део групе Пирг која се бави српском музичком духовном баштином и снимили смо, за сада, два компакт-диска “Земља Светог Симеона“ и “Не од овог света“. Ово је први самосталан цд, на коме се налази десет композиција, од којих она “Крст на врху Србије“ је већ раније била на албуму Пирга. Отац Арсеније је старешина Вазнесењске цркве у Београду и има доста обавеза. Силом прилика, рад групе Пирг трпи и наступамо кад му обавезе дозвољавају. Ове песме су се нагомилале и са благословом о. Арсенија, те уз помоћ пријатеља и издвачке куће “Чувари“, успео сам да песме урадим и објавим виду ЦД“.

“Реч је о инструменталној музици, а заступљени су гитара, фрула, кавал, виолина, удараљке. Велику помоћ у креирању албума пружили су наши пријатељи, иначе, професионални музичари, који су од срца принели своје дарове и одсвирали ових десет композиција. Желео сам да, кроз једно симболичко значење, говорим о томе да су сјајне српске звезде другачије и не примећују се само овим нашим телесним очима, него се ради, заправо, о духовним звездама, звездама водиљама које сведоче другу врсту неба, другачијег неба. То небо је духовно небо, и као што су звезде, које гледамо физичким очима хладне и далеке, ове звезде су другачије, оне су нам блиске, светлост коју оне емитују је топла и испуњава нас животом. То су велики људи из рода нашег, наши светитељи, они који су нас задужили, оставивши печат у култури и историји српског народа“, рекао је Мастиловић.

У оквиру промоције “Сјајних српских звезда“ музичар Небојша Мастиловић наступио је у Подмаинама, Улцињу, Бару и Херцег Новом, изводећи уз гитару пјесме са новог албума, а на тражење публике и најпознатије композиције групе “Пирг“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка